SAMUR kendini kanıtladı

MDN İstanbul

FNSS tarafından geliştirilen SAMUR Seyyar Yüzücü Hücum Köprüsü, ikili nakliye takımı vasıtasıyla AYS70T ağırlık sınıfı ALTAY tankını sığ derinliklerde dahi taşıyarak güvenilirliğini kanıtladı.Türk kara savunma sanayinin sözleşmeye bağlanmış ilk özgün tasarım ve geliştirme projesi olan SAMUR, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin taktik harekât ihtiyaçlarına uygun olarak, muharebe sahasında sulu açıklıklardan süratli ve emniyetli geçişi sağlayan bir nakliye takımı ve köprü sistemidir. Benzer amaçlar için tasarlanan dünya çapındaki diğer tüm sistemlerden daha üstün özelliklere sahip olan SAMUR, FNSS mühendisleri tarafından milli imkânlarla tasarlandı.

SAMUR Sistemi; dizel motor, otomatik şanzıman, pnömatik süspansiyon sistemi ve hidrolik fren sistemi sayesinde ileri ve geri yönlerde yüzde 60 eğimde ve yüzde 30 yanal eğimde karada sürüş kabiliyetine sahip. Sistemin, üzerindeki 2 adet pompa jeti sayesinde suda sürüş ve 360° manevra kabiliyeti de bulunuyor.

Sistem tek başına, askeri yük sınıfı (AYS) 21 paletli araç taşıyabiliyor. Çoklu ihtiyaç halinde ise iki adet sistemin yan yana gelerek birleşmesi ile oluşturulan ikili nakliye takımında AYS 85 paletli araç ve üç adet sistemin yayana gelerek rampalarından birleşmesi ile oluşturulan üçlü nakliye takımında AYS 120 tekerlekli araç taşıma kabiliyetine sahip.

Ayrıca 12 adet SAMUR Sistemi bir araya gelerek 150 metre uzunluğunda bir köprü oluşturabiliyor ve araçların kıyılar arası geçişine olanak sağlayabiliyor.

Muharebe sırasında kısıtlı zamanın en iyi şekilde kullanmasını hedefleyen sistem ile en fazla 10 dakikada ikili nakliye takımı kurulabiliyor.

SAMUR Sistemi’nde, güvenliğin öncelikli tutulması amacıyla kurtarma vinci, otomatik yangın bastıma sistemi, sabit yangın söndürme sistemi, taşınabilir yangın tüpleri ve artı basınç BK sistemi bulunuyor.

SAMUR Sistemi’ni benzer yapılardan ayıran özellikler arasında; 8X8 sürüş yapısı, bir sistemde 4 adet rampa taşıyabilmesi, standart olarak sunulan acil ve kıyı demirleme sistemi, balistik koruması ve arıza tespit kolaylığı sağlayan elektronik veri iletişim altyapısına sahip olması gösteriliyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın