Samsung’da hapis şoku

MDN İstanbul

Samsung Group’un varisi Jay Y. Lee tutuklanarak cezaevine gönderildi. Lee, bürokratlara rüşvet vermekle suçlanıyordu.Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye’nin görevden alınmasıyla sonuçlanan yolsuzluk skandalına karışan ve bürokratlara 16 milyon euro rüşvet vermekle suçlamasıyla yargılanan ve 2017 yılında Seul Yüksek Mahkemesi tarafından suçlu bulunmuş ve 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.Samsung Group’un fiili lideri olan Lee 1 yıl cezaevinde kaldıktan sonra 5 yıllık cezası yarıya indirilmiş ve askıya alınmıştı ve Şubat 2018’de serbest bırakılmıştı. Yargıtay bu kararı bozmuş ve 2019’da yeniden yargılama yapılmasına karar kılmıştı.

Bugün görülen yeniden yargılama sonucu, 53 yaşındaki Lee, şirketteki liderliğinin resmiyete dökülmesinde kendisine destek çıkması adına eski cumhurbaşkanının arkadaşı Choi Soon-sil’in yöneticisi olduğu sivil toplum kuruluşları aracılığıyla hükümet üyelerine bağış adı altında rüşvet vermekten suçlu bulundu ve 30 ay hapis cezasına çaptırıldı.

Mahkeme geçtiğimiz hafta da eski cumhurbaşkanı Park’ın Samsung’un rüşvet skandalının da yer adlığı geniş kapsamlı bir yolsuzluk soruşturması sonrası çaptırıldığı 22 yıllık cezayı onamıştı.

Lee’nin 30 aylık cezaya çaptırılmasının ardından şirket hisseleri düşüş yaşadı. Samsung’un hisselerinde kararın ardından yüzde 3,4 oranında bir gerileme oldu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.


Liyâkat olursa n’olur olmazsa n’olur?


Bunu Paylaşın