Ahmed Eş Şara (Colani) liderliğindeki yeni Şam yönetimi 8 Aralık 2024'te yönetimi devraldıktan sonra Türkiye’ye ilk defa üst düzey bir heyet gönderiyor. Daha önce MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan tarafından ziyaret edilen yeni yönetimin, yarın gerçekleşecek bu ziyarette çeşitli konularda ikili görüşmeler yapması bekleniyor.
Şam heyeti ve ziyaretin önemi
Heyetin, Şam yönetiminin Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra ve İstihbarat Başkanı Enes Hattab’tan oluşacağı, dışişleri kaynakları tarafından bildirildi. Bu, yeni Şam yönetiminin Türkiye’ye yapacağı ilk resmî ziyaret olarak dikkat çekiyor.
İlk yurtdışı ziyaretin Suudi Arabistan’a yapılması şaşırttı
Şam yönetimi, Türkiye’nin verdiği yoğun desteğe rağmen, ilk yurtdışı ziyaretini Suudi Arabistan’a yapacağını açıklamıştı. Türkiye’nin bu desteğine rağmen böyle bir adım atılması şaşkınlıkla karşılanmıştı. Ancak Ankara’ya yapılacak bu ziyaret, yeni yönetimin Türkiye ile işbirliği ve koordinasyon niyetini pekiştirmek için bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
Yoğun diplomasi trafiği
Son dönemde, Ahmed Eş Şara liderliğindeki yeni Şam yönetimi, Avrupa Birliği’nden (Almanya, Fransa ve İtalya) üst düzey ziyaretler, Arap ülkelerinin temsilcilerinin temasları ve Rus diplomatların görüşmeleri ile dikkat çeken bir diplomasi trafiği yaşadı. Ayrıca, Roma’da İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani başkanlığında ABD, İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri bakanlarının düzenlediği toplantının ardından, İtalya Dışişleri Bakanı’nın Şam’a yaptığı ziyaret, yeni dönemin işaret fişeği olarak değerlendiriliyor.
Ziyaretin gündemi
Dışişleri Bakanı, Millî Savunma Bakanı ve İstihbarat Başkanı seviyesinde gerçekleşecek bu ziyaretin, önemli ve hassas konuları ele alması bekleniyor. Görüşmelerin, özellikle şu konular üzerinde yoğunlaşacağı tahmin ediliyor:
- İsrail’in Suriye topraklarındaki işgalleri
- ABD destekli terör örgütü YPG’nin faaliyetleri
- Suriye Millî Ordusu (SMO)’nun gelecekteki stratejisi
Bu ziyaret, Türkiye ve Şam yönetimi arasında diplomatik ve askerî koordinasyonu artırma potansiyeline sahip kritik bir adım olarak görülüyor. Şam yönetiminin bu temaslarla uluslararası ilişkilerdeki konumunu güçlendirme ve Türkiye ile ilişkilerde yeni bir sayfa açma çabasında olduğu değerlendiriliyor.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.