‘Salgın sektörün dijitalleşme hızını artıracak’

MDN İstanbul

Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, MarineDeal News için kaleme aldığı makalesinde, Covid-19 pandemisinin denizcilik sektörüne etkilerini değerlendirdi ve pandemi sonrası yaşanacak yeni dönemde dijitalleşmenin artacağına dikkat çekti

Bulaşıcı bir solunum yolu hastalığı olan Covid-19 diğer adıyla koronavirüs, ilk olarak 2019 yılı sonunda Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıktı. Virüs, ortaya çıkmasının ardından bu yana hızla yayılarak, tüm dünyada koronavirüs pandemisine yol açtı. İnsandan insana bulaşabildiğinden, virüsün yayılmasını önlemek için tüm dünyada insan temasını kısıtlayan birçok uygulama başlatıldı. Genel olarak seyahat engellemeleri ve sokağa çıkma yasaklarını içeren katı önlemler, ülkemizde “Evde Kal” şeklindeki uygulamalar ekonomik hayatı büyük oranda yavaşlatmış ve hatta bazı sektörleri durma noktasına getirmiştir.

Covid-19 salgını her sektörü etkilediği gibi, dünya ticaret taşımalarının yüzde 90’ına yakınını gerçekleştiren denizcilik sektörünü ve bununla birlikte gemi inşa ve gemi yan sanayilerini de derinden etkiledi ve kriz öncesi toparlanma eğiliminde olan sektörleri, deyim yerindeyse biraz hazırlıksız yakaladı.

Birçok ülke, limanlarını ve endüstriyel tesislerini geçici bir süre olsa da kapatmak veya limanlarına gelen gemilere karşın eşi görülmemiş önlemler almak zorunda kaldı. Bu önlemler kapsamında birçok geminin limanlara girişine izin verilmedi ve mürettebat ile yolcuları karantina altına alındı. Salgın sebebiyle emtia ve hammaddeye olan küresel talebin azalması, sevkiyat ihtiyacını azalttığından navlun oranlarını düşürdü.

Covid-19 salgını gemi inşa ve yan sanayi sektörlerini de ciddi olarak etkiledi, tüm dünyada yeni gemi inşa sözleşmelerinde ve teslimatlarda çok ciddi daralmalara hatta iptallere neden oldu. BIMCO’nun verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde yeni gemi inşa sözleşmeleri 2019’un ilk çeyreğine göre yüzde 55 düştü. BIMCO’nun verilerinde, en çok etkilenen sektörün kuru dökme yük taşımacılığı olduğu anlaşılıyor. Veriler, 2019’un ilk çeyreğinde 6,9 milyon dwt’den, 2020’nin ilk çeyreğinde 1,6 milyon dwt’ye düştüğünü gösteriyor.

Koronavirüs tedavisinin kesin olarak bulunması ya da beklendiği üzere hava sıcaklıklarının artması ile virüsün yok olması halinde bile, ne yazık ki 2020 yılının ekonomi için kayıp bir yıl olacağı öngörülüyor. Küresel büyümenin 2020’de keskin bir şekilde negatif olacağı şimdiden açık. Ancak son günlerde tüm dünyada salgının kontrol altına alınmasına dair verilerin gelmeye başlaması ile birlikte, daha fazla işletmenin yeniden üretime başladığını, piyasaların ve tüketimin de adım adım toparlanmaya başladığına dair işaretler görüyoruz.

Kriz dönemleri, dalgalı denizdeki kaptan misali, iyi ve kötü yöneticinin ayrıştığı dönemlerdir. Bu dönemlerde yöneticiler; pek çok iç ve dış değişkeni izlemek, gelişmeleri doğru yorumlamak, karşılaşabilecekleri riskleri iyi değerlendirmek ve şirketlerinin dalgalı denizde batmadan, belirli bir yöne doğru ilerletmek zorundadırlar.

Doğru hamlelerle kriz zamanları fırsatlara dönüştürülebilir. Dünya piyasalarındaki değişimleri iyi takip edip yeni sisteme hazırlanmış olanlar güçlenecek ve kazanacaktır.

Salgının ülkemizin denizcilik ve gemi inşa ile gemi yan sanayimiz üzerinde etkilerine bakıldığı zaman, öncelikle alınan Covid-19 önlemleri sebebiyle, gemilerin limanlarda bekleme sürelerinin ve işlemlerinin uzamasından kaynaklı olarak ekonomik zarara uğradıkları gözlemlenmektedir. Bununla birlikte salgın sebebiyle emtia ve hammaddeye olan küresel talebin azalması ve ticaretin durma noktasına gelmesiyle navlun oranlarının düşüşe geçtiğini görüyoruz. Ayrıca seyahat kısıtlamaları sebebiyle denizcilerin ve diğer teknik personelin gemilere iniş-çıkış işlemleri konusunda sıkıntılar yaşandığını gözlemliyoruz.

Salgın nedeniyle ekonomik ve toplumsal hayatta yaşanan zorunlu dönüşümün, denizcilik ve gemi inşa sektörlerinin dijitalleşme hızını ve çabalarını da etkileyerek; gelecek yıllarda yazılım, iletişim, online eğitim, veri depolama, online ticaret ve lojistik sektörlerini daha çok ön plana çıkarmasını bekliyoruz. Bu dönemde daha yoğun kullanılmaya başlanan teknolojiler, salgın atlatıldıktan sonra öncekinden çok daha fazla tercih edilecek ve faydaları hissedildikçe kullanımları yaygınlaşacak ve normalleşecektir. Şurası çok açık, pandemi sonrası gerçekleşecek yeni dönemde çok ciddi seviyede dijitalleşeceğiz.

Türkiye’de salgının en başından itibaren ülkeye girişi ve yayılmasını engellemek amacıyla, başta Sağlık Bakanlığı tarafından hızla alınan tedbirler olmak üzere bütün kurumların etkin işbirliği içinde birçok önlem alındı.

Denizcilik alanında ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın liderliğinde, denizcilik ve gemi inşa faaliyetlerini desteklemek, salgının etkilerinden zarar görülmesini engellemek amacıyla, sürecin başından itibaren birçok önlem alındı. Bununla birlikte Gemi Mühendisleri Odası, Deniz Ticaret Odası, GİSBİR ve diğer Oda ve STK’ların sektöre ve üyelerine yönelik olarak sürekli bilgilendirme faaliyetleri yürüttüklerini görüyoruz ve bunların tümünü memnuniyet ile karşılıyoruz.

Bu süreçte Türk Loydu olarak biz de hem ekibimiz hem de iş ortaklarımız için alabileceğimiz en etkili önlemleri aldık. Dinamik bir süreçten geçiyoruz. Her gün durum değerlendirmesi yaparak yeni önlem ve uygulamaları devreye alıyoruz. Sürecin en başından bu yana “Önce İnsan” diyerek; uzun süre önce başlatmış olduğumuz dijitalleşme çalışmalarımız sayesinde, uzaktan çalışma yöntemlilerimiz ile olabildiğince evden çalışmayı teşvik ederek, mümkün olan yerlerde “Uzaktan Sörvey” uygulamalarımız ve çeşitli web tabanlı uygulamalarımız ile elektronik plan onay sistemi E-Pass ve elektronik sörvey raporlama sistemi TL-Easy ile, video ve tele-konferans uygulamaları ile ve en önemlisi ve her zaman “Sosyal Mesafe Korumalarına” özen göstererek bu zor günlerde gücümüz yettiğince ülkemizin ve sektörümüzün hizmetindeyiz.

Dijitalleşme çalışmalarımıza çok önceden başlamış olmanın avantajlarını yaşadığımızı söyleyebilirim.

Her gecenin ardından güneş yeniden doğar. Bu zor günlerin ardından güzel ülkemizin üzerinde elbet yakında güneşli, güzel günler göreceğiz.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın