Sigara içmek yasaklandı

MDN İstanbul

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) tarafından koruma altına alınan kritik türlere ev sahipliği yapan Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nde, 1 Ağustos’tan itibaren sigara içilmesi yasaklandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Araştırma ve Tescil Daire Başkanı Ümit Turan, Salda Gölü’nü ‘dumansız hava sahası’ ile de ön plana çıkan bir plaj haline getireceklerini ve 1 Ağustos’tan itibaren Salda Gölü’nde sigara içilmesinin yasaklandığını açıkladı. Ümit Turan, “Ziyaretçilerin burada sigarasız, rahat bir ortamda, dumansız bir hava sahası içerisinde bu güzelliği izlemelerini istiyoruz. Bu da Türkiye’de bir ilk olacaktır,” dedi.

Bakanlık olarak aldıkları tedbirlerle alandaki su kalitesinin arttığının analiz raporları ile ortaya çıktığını kaydeden Turan, “Şu anda içme suyu kalitesinde bir suya sahibiz. Aldığımız tedbirlerle katı atık girdilerinin, çöplerin düzenli bir şekilde depolanması sebebiyle gölde şu anda herhangi bir kirlilik bulunmamaktadır,” şeklinde konuştu.

Salda Gölü ve çevresinde; sulak alan, dere, kumul, ibreli orman, ağaçlık, dağ bozkırı, kayalık, tarım alanı gibi habitatlar mevcut olmakla birlikte; Salda Gölü’nün çevresindeki ibreli orman habitatlarını (doğu bölümü hariç) kızılçam, karaçam ve boylu ardıçlar oluşturmaktadır. Bölgede saf ve karışık ormanlar ile yer yer seyrek ormanlar bulunmaktadır.

İç su balıkları açısından önemli bir yaşam alanı olan Salda Gölü, ‘aphanius splendens’ adlı Yosun Balığı, ‘pseudophoxinus burduricus’ adlı Yağ (çiçek) Balığı, ‘cyprinus carpio’ adlı Ot Balığı ve ‘oxynoemacheilus’ adlı sürüngen Damalı Yılan Balığı gibi endemik türlere de ev sahipliği yapmaktadır.

Salda Gölünde yaşayan endemik balık türü Pseudophoxinus Burduricus (Yağ Balığı)

Salda Gölü’ne yapılmak istenen Millet Bahçesi Projesi ise geçtiğimiz aylarda tamamlanmıştı. Çalışmalar kapsamında Millet Bahçesi yapımı ihalesini 21 milyon 770 bin liraya alan Güngör Tarım İnşaat Şirketi tarafından bölgedeki çam ağaçlarının bulunduğu alana duş, tuvalet kabinleri ile bungalov tipi yapılar konulduğu geçtiğimiz günlerde basına yansımıştı.

Salda Gölü Millet Bahçesi Projesi

Göl 1989’da SİT Alanı ilan edilmiş, ancak kısıtlı yapılaşmaya izin vermek amacıyla 1992’de koruma derecesi düşürülmüştü.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın