Sahte tedarikçiler denizcilere tehdit oluşturuyor

MDN İstanbul

Uluslararası Taşımacılık Aracıları Kulübü (ITIC)  evrak sahteciliğinin yaygınlaşması hakkında uyarılarda bulundu. Bir komisyoncu adına ele aldığı yakın tarihli bir vakaya dikkat çeken ITIC, sahte fatura düzenleyen ve sahte banka bilgisi paylaşarak ödeme isteyen maillere dikkat çekti.

Örnek olarak verilen dava, charter usulüyle işletilen bir gemiyi içeriyor. Charter anlaşması gereği geminin, belirli miktarda bunker ile birlikte teslim edilmesi gerekiyor. Broker, yükünü boşaltıp geri dönen kiracıyı Çin’deki her zamanki bunker tedarikçisiyle temasa geçiriyor, geminin yakıt ikmalini organize ediyor ve komisyoncuya, gemi sahibinin yakıttaki payını karşılaması için yaklaşık 300,000 ABD Doları tutarında bir fatura gönderiyor.

Ertesi günse brokere, bunker tedarikçisinden banka detaylarının değiştiğinin bildirildiği ve yeni düzenlenmiş faturanın ekli olduğu bir e-posta geliyor. Broker, bunker tedarikçisinin adının yanlış yazıldığını ve iletişim ayrıntılarının değiştirildiğini gözden kaçırıyor. Sahte faturanın tespit edilip edilmediğini kontrol etmek için sahte bunker tedarikçisi brokeri arayarak mail detaylarını teyit ediyor. Tüm bu yaşananlardan sonra broker sahte faturayı, ödemeyi yapacak olan gemi sahibine iletiyor. Gerçek bunker tedarikçisi, kendilerine ödeme yapılmadığını fark ettiğinde ise dolandırıcılık ortaya çıkıyor. Mal sahibi, gerçek tedarikçiye ayrı bir ödeme yapmak zorunda kalıyor ve ihmâl nedeniyle sahte tedarikçiye ödenen 300,000 ABD Doları için broker aleyhine bir dava açıyor.

Yapılan soruşturma sırasında, mal sahibine faturayı ödemeden önce değişiklikleri tespit etme ve yeni banka ayrıntılarını kontrol etme fırsatı verildiği; brokere ise banka ayrıntılarını doğrulama yükümlülüğünü üstlenmiş olması sebebiyle hatalı olduğu ve mal sahibinin kaybına neden olduğu savunuluyor. Sonuçta, mal sahibinin de kendi zararına katkıda bulunduğu göz önüne alınıyor ve dava 150,000 ABD Doları ödenmesi şeklinde kapatılıyor.

ITIC, herhangi bir anlaşma yapacak olan tüm taraflara ödeme yapmadan önce faturaları kapsamlı bir şekilde kontrol etmelerini ve özellikle banka detaylarında herhangi bir değişiklik olup olmadığını kontrol etmelerini tavsiye ediyor. ITIC ayrıca, sahte tedarikçilerin önüne geçebilmek için tedarikçilerin resmi web sitelerinde açıkça belirtilen iletişim numaralarından müşterilerini aramalarını; ödeme yapacak müşterilerin ise alacaklı veya banka hesabı bilgilerine dikkat etmeleri, ilgisiz ülkelerde bulunan bankalara ve farklı e-postalara itibar göstermemelerini öneriyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın