Sabri Yazgan: Eğitim merkezi armatöre motivasyon getirdi

MDN İstanbul

ABD Donanması’na ait bir gemiye 1917 yılında seperatör satarak denizcilik sektörüne giriş yapan Alfa Laval, Türkiye’de bir ilke imza atarak Balast Suyu Arıtma Sistemi olan PureBallast 3’ü tek seferde 52 koster armatörüne sattı. Toplamda 228 gemi için sözleşme imzalayan Alfa Laval, sistemin kullanımını doğru bir şekilde anlatabilmek amacıyla İstanbul’da, PureBallast Eğitim Merkezi açtı.

İlk etapta anlaşmaya varılan koster armatörlerinin çalışanlarına ücretsiz verilecek eğitimlerin yanı sıra dileyen armatörlük firmalarının çalışanlarının da ücretsiz eğitim alabilecekleri PureBallast Eğitim Merkezi ve Alfa Laval’in bu alanda yaptığı çalışmalarla ilgili Alfa Laval Türkiye Denizcilik Bölümü Müdürü Sabri Yazgan ile konuştuk.

Dünya genelinde halihazırda 4 adet PureBallast Eğitim Merkezi bulunmakta. Peki, Türkiye’de kurulmasının sebepleri nelerdir?
Alfa Laval’in Houston, Mumbai, Maniga ve Stockholm’de PureBallast Eğitim Merkezi bulunmakta. Eğitim merkezinin kurulması fikri aslında 3 yıl önce çıktı. Balast Suyu İşletim Sistemi ile ilgili insanları doğru bilgilendirmek istedik. Doğru bilip, doğru karar versinler dedik. Alfa Laval olarak Türkiye’de balast ile ilgili verdiğimiz ilk eğitimin tarihi 2005 yılına uzanıyor. Şimdi herkes ballast water’la ilgili konuya hâkim. Bu konuda çok fazla çalışma yaptık, sektör ve konvansiyonlarla ilgili sürekli bilgilendirme mesajları gönderdik. Çünkü flu ortamda yanlış kararlar alınması son derece normal.
Son olarak koster armatörleriyle 228 gemi için imzalamış olduğumuz sözleşme, Türkiye’de eğitim merkezi açılması için itici bir güç oldu. Sistemi kullanacak personelin ağırlıklı olarak Türk olması armatörde ‘‘acaba personelim bu sistemi kullanabilecek mi’’ diye kaygıya sebep oldu. PureBallast Eğitim Merkezi’nin açılması, koster armatörüne motivasyon getirdi. Sistemin teknik detaylara sahip olması, eğitim alınması için zorunluluk getiriyor.
Eğitim merkezi açmamızdaki bir diğer neden de sektörü doğru yönlendirebilmek. Sistemle ilgili armatörü ve çalışanlarını eğitmek, konuya daha profesyonelce yaklaşmalarını sağlayabilmektir.

PureBallast Eğitim Merkezi’nde verilecek eğitimin niteliği hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Eğitimin dünya standardında yapılabilmesi için servis mühendislerimize diğer eğitim merkezlerimizdeki program üzerinden eğitim aldırıyoruz. Hatta iş yoğunluğumuz nedeniyle ekibimize katılan yeni çalışma arkadaşlarımıza da eğitim aldırıyoruz. Alfa Laval Balast Suyu İşletim Sistemi ile ilgili eğitim almak isteyen firmalar için web sitemiz üzerinden talep toplamaya başladık. Aynı anda en fazla 10 kişiye eğitim vereceğimiz için eğitim taleplerinin web sitemiz üzerinden oluşturulması gerekmekte. Birebir gemi konseptinde oluşturulan merkezimizde gemi personeli için ayrı; enspektörler, teknik personel ve işverenler için ayrı iki program uygulanacak. Eğitim gemi personeli için iki gün, diğer personel içinse bir günde tamamlanacak. Eğitim merkezinin açıldığının duyulmasıyla birlikte Dubai, Yunanistan, Rusya gibi ülkelerden de eğitim için talep almaya başladık. Alfa Laval olarak böyle bir projeyi Türkiye’ye getirmiş olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz.

Uzaktan eğitim ya da videolarla eğitim verecek misiniz?
Balast Suyu İşletim Sistemi’nin nasıl sökülüp, nasıl takıldığı gibi 40 tane video oluşturuldu. Bir de simülasyon yazılımımız var. Bizden sistem alan firmalara bunu da veriyoruz. Bununla bilgisayar üzerinden sistemin nasıl çalışacağına, nasıl kullanılacağına ilişkin eğitim alıp, sınava tabi tutuluyorsunuz. Eğer sınavdan kalırsanız yazılım size tekrardan eğitim veriyor.

Sistemi kullanan gemide sorun oluştu, uzaktan, uydu üzerinden yardımcı oluyor musunuz?
Müşterilerimiz için uzaktan yardım sağladığımız özel bir telefon numarası var. Onu aradığınızda ilk olarak telefon desteği veriliyor. Bu destek saat farkına göre Houston, Singapur ve Rotterdam’dan sağlanıyor. Eğer telefonla çözülemeyen bir sorun olursa servis organize ediliyor. Onun için de ekstra bir modül ve ayrıca abonelik gerekiyor.

210 milyon SEK (İsveç Kronu) değerindeki anlaşma Alfa Laval Türkiye’yi küresel ölçekte nereye taşıdı?
Bu anlaşma Alfa Laval nezdinde çok büyük ses getirdi. Almanya’da da kosterciler tarafından böyle bir aksiyon var ama tek dernek üzerinden ilerlemiş, bu kadar büyük bir rakam yok. Bu zamana kadar dünyanın başka bir ülkesinde böyle bir şeyle karşılaşılmamış. Normalde Türkiye’nin filosu dünyada bir numara değil. Bakıldığında Yunanistan’ın, Almanya’nın, Japonya’nın çok gerisinde ama ballast water satışları bizi ilk üçe soktu. Hatta sene sonuna kadar birinciliğe bile yükselebiliriz. Kostercilerle genel olarak bir sektörde momentum yarattık ama komik olanı bizim fiyatlarımız da herkesin etrafında sirküle oldu.

Bunu Paylaşın