Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar hazırlanıyor

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, tahvil faizlerindeki gevşemenin yatırımcı risk iştahındaki toparlanmaya katkı sağlaması ile karışık bir seyir izlenirken bugün merkez bankası yetkililerinin açıklamalarının yanı sıra ABD’de büyüme ve Almanya’da enflasyon başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek. Rusya’ya

İngiltere’den tahvil hamlesi geldi
Merkez bankalarının agresif faiz artırımlarının devam edeceği sinyali verdiği bir ortamda, İngiliz hükûmetinin enflasyonla mücadeleye gölge düşürebilecek vergi indirimi planını duyurması ile tahvil ve döviz piyasasında yaşanan çalkantı, dün İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) tahvil alımı hamlesini açıklamasının ardından duruldu.

Banka’dan yapılan açıklamada, piyasa işleyişinin yeniden sağlanması amacıyla uzun vadeli İngiltere devlet tahvillerinin geçici alımlarına başlandığı bildirildi.

Tahvil alımlarının bir zaman sınırlaması olacağı vurgulanan açıklamada, “İhaleler 14 Ekim’e kadar sürecektir. Piyasa işleyişine yönelik risklerin azaldığına karar verildiğinde, alımlar sorunsuz ve düzenli bir şekilde azalacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

Tahvil piyasasındaki gevşeme sonrası artan risk iştahı döviz piyasasında da etkisini gösterirken dolar endeksindeki düşüşle emtia fiyatları üzerindeki baskı azaldı.

Avrupa’dan Rusya’ya yeni yaptırımlar geliyor
Avrupa tarafında, enerji krizine ilişkin gelişmeler, bölge ekonomilerine yönelik artan resesyon kaygıları ve merkez bankası yetkililerinin açıklamaları piyasalara yön veren temel gelişmeler olmaya devam ediyor. Dün Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya karşı ticaret yasakları ve Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasını içeren sekizinci yaptırım paketini teklife sunarken Rusya’ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hattındaki gaz sızıntılarına ilişkin başlatılan soruşturmalar da gündemi meşgul etti.

Öte yandan BoE’nin açıklaması sonrası dolar karşısında tarihi düşük seviyede işlem gören sterlin ve 20 yılın en düşük seviyesinde hareket eden Euro’da toparlanma isteği öne çıktı.

Dolar/yen paritesi 24 yılın zirvesinde
Asya tarafında, bugün veri akışının zayıf olması ile New York borsası kapanışında hakim olan pozitif havanın devralınması dikkati çekiyor. Dolar/yen paritesi 144,5 ile 24 yılın zirvesinde kalmaya devam ederken, dolar/yuan paritesi Kasım 2008’den bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 7,25’ten 7,18’e çekildi.

Kurda yön yukarı
İçeriye bakıldığında, dün düşüş eğiliminde hareket eden Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü de yüzde 2,07 değer kaybıyla 3.198,16 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,4 artışla 18,50’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,54’ten işlem görüyor.

Ekonomik güven eylülde yerinde saydı
TÜİK, eylül ayı ekonomik güven endeksi gerçekleşmelerini açıkladı. Buna göre endeks ağustosta 94,3 iken eylül ayında da değişmeyerek 94,3 değerinde kaldı.

Analistler, bugün merkez bankası yetkililerinin açıklamalarının yatırımcıların odağında olacağını belirterek tahvil ve döviz piyasasındaki hareketliliğin yakından izlenmeye devam edileceğini söyledi.

Piyasalarda bugün
12.00 Euro Bölgesi, eylül ayı ekonomik güven endeksi
14.00 Türkiye, PPK toplantı özeti
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
15.00 Almanya, eylül ayı TÜFE
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
15.30 ABD, 2. çeyrek nihai büyüme
15.30 ABD, 2. çeyrek nihai kişisel tüketim harcamaları

AA

Bunu Paylaşın