Rusya’nın Arktika’daki en güçlü silahı

MDN İstanbul

Washington merkezli askeri analiz dergisi The National Interest (NI), Rus buzkıranların Arktika’yı “ele geçirmek” için birer silah olduğunu belirtti.

NI uzmanı Caleb Larson, “Rusya’nın Arktika’daki en güçlü silahı” başlıklı yazısında, Rusya’nın Arktik Bölgeyi ele geçirmeye hazır olduğunu ve bunun için hipersonik silaha veya görünmez uçaklara değil, “Arktika” tipi buzkıranlara ihtiyacı olacağını ifade etti.

Uzman, 1970’li yıllarda geliştirilen Arktika tipi buzkıranın, buzları kırmaya yardımcı olan kalın dış ve ondan da kalın olan iç gövde olmak üzere çifte gövdeye sahip olduğuna, bu iki gövde arasında safra olarak deniz suyunun kullanıldığına dikkat çekti. Yerleşik inanışın aksine buzkıranların buza çarpmadığını, üzerine çıkarak onu kendi ağırlığıyla kırdığını kaydeden Larson, buzkıranın diğer gemilere göre daha az keskin olan burun kısmının önemli rol oynadığını vurguladı.

Arktika’nın açık okyanusta yüksek hıza sahip olmamasına karşın üç metre kalınlığında buzları kırabildiğini vurgulayan uzman, Rus buzkıranın diğer bir özelliğinin de buzu daha ince hale gelmesini ve kırılacak yeri daha öngörülebilir olmasını sağlayan sıcak buhar tabancası olduğunu yazdı.

Ayrıca gemideki üç pervaneyi hareket ettiren nükleer reaktörlere dikkat çeken Larson, “Arktika, yakıt ikmaline ihtiyaç duymadığı için neredeyse sınırsız seyir menziline sahip” tespitinde bulundu. Küresel ısınmaya karşın dünya genelinde buzkıranlara olan ihtiyacın giderek arttığının vurgulandığı yazıda, “Arktika’ya ilgi gösteren her ülke buzları kırmak zorunda kalacak. Zafer, oraya ilk varanın olacak. Moskova bu anlamda büyük üstünlüklere sahip” ifadesine yer verdi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın