Rusya’dan Taliban’a davet

MDN İstanbul

Zamir Kabulov
Rusya, Afganistan hakkında uluslararası bir toplantı düzenleyeceğini açıkladı. Toplantıya Taliban temsilcileri de davet edilecek.

Rusya, 20 Ekim’de Afganistan hakkında uluslararası bir toplantı düzenleyeceğini açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan özel temsilcisi Zamir Kabulov, toplantıya Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban’ın temsilcilerinin de davet edileceğini söyledi.

Öte yandan, Putin’in bugün Afganistan’ın komşusu Tacikistan’ın Devlet Başkanı İmamali Rahman’la da bir görüşme yaptığı açıklandı. İki liderin, Afganistan’daki güvenlik meselelerini ele aldığı belirtildi. Moskova’nın, Afganistan’daki potansiyel kaosun başta Tacikistan olmak üzere bölgeye sıçramasından endişe ettiği biliniyor.

Rusya geçtiğimiz mart ayında da Afganistan üzerine bir uluslararası konferansa ev sahipliği yapmıştı. Bu konferansta, Rusya, ABD, Çin ve Pakistan, bir barış anlaşması çağrısında bulunmuştu. O dönemde henüz yönetimi ele geçirmemiş olan Taliban’a da ilkbahar ve yaz aylarında saldırı düzenlememe çağrısında bulunulmuştu. O tarihten bu yana ABD 20 yıllık işgaline son verip ülkedeki askerlerini çekerken, Taliban da kısa sürede Kâbil yönetimini ele geçirmişti.

Diğer yandan, İngiltere de önceki gün Taliban’la Kâbil’de doğrudan temas kurmuştu. İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın Afgan Geçişinden Sorumlu Yüksek Temsilcisi Simon Gass ve İngiltere’nin Doha’daki Afganistan misyonu maslahatgüzarı Martin Longden, Taliban’la görüşmek üzere Afganistan’a gitmişti. Tarafların Taliban üyeleriyle, İngiltere’nin Afganistan’a insani krizin üstesinden gelmesinde nasıl yardım edebileceği, ülkenin terörizm için bir kuluçka merkezi hâline gelmesini önlemenin önemi ve ülkeyi terk etmek isteyenler için sürekli güvenli geçiş ihtiyacını ele aldığı açıklanmıştı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın