Rusya, Moldova’ya tepkisini dile getirdi

MDN İstanbul

Yayımladığımız makaleler ve jeopolitik analizlerimizin her biriyle gündemin nasıl şekilleneceğini işaret etmeye devam ediyoruz.

Web sitemizde 30 Kasım tarihinde yayımlanan ve okuyucularımızın Aralık sayımızda da okuyabileceği ”Yarınların Anlaşması RCEP ve Moldova” yazısında öngördüğümüz gibi Moldova’nın AB yanlısı yeni Cumhurbaşkanı Maia Sandu ile Moskova arasındaki çatışmalar çok geçmeden başladı.

Batı’nın Rusya’yı çevreleme ve Karadeniz’e taşma planlarında önemli bir yere sahip olan Moldova’nın AB yanlısı yeni Cumhurbaşkanı Sandu, kendisine biçilen rolü oynamada hızlı davrandı ve Transdinyester’deki Rus askerlerin ve silahların çekilmesi konusunu Rusya yönetimiyle konuşma niyetinde olduğunu açıkladı.

Sandu’nun açıklamalarına Moskova’dan ilk tepki geldi. Konuyla ilgili Rossiya 24 televizyonuna konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Neden bu konu sürekli olarak kamuoyunun gündemine getiriliyor, neden bu konu temel hususları açıkça belirtilmeden ancak sürekli yeni tartışma dalgası yaratılarak çeşitli boyutlarda gündeme getiriliyor? Bu ne için yapılıyor?” ifadelerini kullandı.

Moldova Cumhuriyeti’nin süreçle ilgili anlamadığı bir konu varsa Transdinyester Bölgesi’ndeki Silahlı Çatışmanın Barışçıl Çözümünün İlkelerine İlişkin Anlaşma’nın tekrar okunması gerektiğini belirten Zaharova, sonrasındaysa Kişinev’den sürekli olarak bu tür açıklamalar duyulmasının sebebini irdelemek gerektiğini ve bu açıklamaların özünü anlayamadıklarını dile getirdi.

Rusya’nın bölgede tamamen açık ve hukuki temellerle bulunduğunun altını çizen Zaharova, “Her şeyden önce Rus birliği, müşterek barış gücü bünyesindeki Rus askerlere destek veriyor. Ayrıca Transdinyester’de bulunan silah depolarının korunması da tamamen Rus tarafının sorumluluğunda. Hiç kimse, bunların tahliyesine ve imhasına yönelik yükümlülüklerinden vazgeçmiş değil,” dedi.

Bu açıklamaların ardından konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Rusya ile Moldova arasında Transdinyester’deki Rus askerlerinin çekilmesiyle ilgili ön görüşme yapılmadığını ve Moldova yönetiminin atacağı keskin adımların olası sonuçlarını hesaba katacaklarını ifade etti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın