Rusya gaz kesintisi için ilk sinyali verdi

MDN İstanbul

Rusya’nın doğal gaz ihracat şirketi Gazprom, Avrupa’daki en az bir müşterisine gaz tedariki konusunda 14 Haziran’dan itibaren force majeure (mücbir sebep) ilan etti.

Reuters tarafından görülen ilgili mektupta, Gazprom’un kontrolü dışında gelişen “olağanüstü” sebepler nedeniyle gaz tedariki konusundaki yükümlülüklerini yerine getiremeyeceği ifade edildi.

Bir ticaret kaynağı mektubun Kuzey Akım 1 boru hattı üzerinden Almanya’ya gönderilen doğal gaza ilişkin olduğunu söyledi.

Rus enerji devi Gazprom, Baltık Denizi altından Avrupa’ya gaz akışını sağlayan Kuzey Akım 1 boru hattındaki bir arızanın, Kanada’dan gelmesi beklenen eksik parça nedeni ile tamamlanamamasını gerekçe göstererek boru hattının kapasitesini 14 Haziran’da yüzde 40’a indirilmişti.

Gaz akışı yüzde 60 azalan Avrupa alarm durumuna geçmişken boru hattı bu kez de yıllık bakımlarının yapılması için tamamen kapatılmış, şirketten yapılan açıklamada boru hattına 11-21 Temmuz tarihleri arasında bakım yapılacağı duyurulmuştu. Boru hattındaki akışlar şu an sıfırda.

Rusya tarafından Avrupa’ya gaz akışının başlayıp başlamayacağının akıbeti perşembe günü belli olacak.

İlginizi çekebilir:  AB, Azerbaycan’dan gaz tedarikini artıracak

RusEnergy’nin kurucu ortağı Mikhail Krutikhin, Deutsche Welle’ye yaptığı açıklamada talimatın Putin’den gelmiş olabileceğini belirterek “Bu bir savaş ilanı” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın