Rusya, denizaltılarını Akdeniz’de mi konuşlandırıyor?

MDN İstanbul

Montrö Türk Boğazları Sözleşmesi, bazı özel durumlar dışında denizaltıların Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan Türk Boğazları’ndan geçmesini yasaklıyor. Bu özel durumlar arasında Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin denizaltılarının, tamir-bakım amacıyla farklı bir ülkedeki tersanelere Türk Boğazları’nı kullanarak gidebileceği de bulunuyor. Naval News’in yayımladığı bir habere göre Rusya, Akdeniz’de kalıcı bir denizaltı varlığı oluşturmak için rutin olarak bu istisnai durumu kullanıyor. Naval News’in haberi, bu durumun Akdeniz’deki güç dengelerini değiştirmiş olduğunu iddia ediyor.

Habere göre, Rusya’nın denizaltılarını Akdeniz’de konuşlandırması NATO’nun bölgedeki hakimiyetini ciddi anlamda zedeliyor. 25 Haziran’da Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nde (IISS) bir konuşma gerçekleştiren ABD’nin Avrupa ve Afrika Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral James Foggo, ‘‘Doğu Akdeniz dünyadaki en kinetik bölgelerden birisi ve Ruslar burada, Kalibr seyir füzeleri fırlatabilecek, sessiz, modern ve dizel denizaltılar kullanıyorlar,’’ dedi. Açıklamada bahsedilen denizaltılar ise tamir-bakım izniyle Boğazlar’dan geçirilen Rus Kilo Sınıfı denizaltılar.

Açıklamalarını tamire gitmek suretiyle Türk Boğazları’ndan geçen Rus denizaltısı Rostov-on-Don’un ardından yapan Amiral Foggo ayrıca, ‘‘Kilo Sınıfı denizaltılar, Avrupa sularında herhangi bir kıyıya gidebilir ve sualtından herhangi bir Avrupa veya Kuzey Afrika başkentini vurabilir. Geldiklerini göremezsiniz,’’ şeklinde konuştu.

Rusya tarafından yapılan açıklamada ise denizaltının tarihi önceden belirlenmiş bir tamire gitmek üzere Boğazlar’dan geçtiği belirtildi.

Habere göre önceki denizaltılar gibi Rostov-on-Don’un da Akdeniz’de devriye görevlerine katılması için gönderildiği tahmin ediliyor.

Güç dengesindeki değişim
Naval News’ün iddiasına göre Rusya şu anda Montrö Türk Boğazları Sözleşmesi’ne rağmen Akdeniz’de Karadeniz Filo’sunu kalıcı olarak kullanabileceği bir deniz gücüne sahip. Rusya, Baltık ve Kuzey Filo’larını Akdeniz’e yerleştirebilecek olmasına rağmen mesafenin uzak olması sebebiyle Karadeniz Filo’sunun Kalibr özellikli Kilo Sınıfı denizaltılarını Akdeniz’de kullanmayı tercih ediyor. Montrö Türk Boğazları Sözleşmesi, ABD ve NATO’yu Sözleşme’nin şartlarına bağlı kalmaya zorlarken, Rusya’ya açık bir kapı bırakmış gibi gözüküyor. Birçok ülkenin farklı konularla meşgul olması ise NATO’nun konuya yönelmesini engelledi ve Rusya açısından herhangi bir siyasi sonuç oluşmadı.

Rusya’nın Libya’dakine benzer bir dayanak göstererek Suriye’nin Tartus kentinde konumunu güçlendireceğinin belirtildiği haberde ayrıca Türkiye’nin konuya karşı endişe duyması gerektiği; Türkiye ve Rusya arasında hassas siyasi bir durum bulunmasına rağmen Türkiye’nin yakın bir zamanda geçişlere tepki göstereceğine dair açık bir işaret gözükmediği ifade edildi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın