Rusya batık nükleer denizaltılarını çıkaracak

MDN İstanbul

Sovyet K-159 Denizaltısı
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Rusya’nın Arktik denizlerinin dibindeki iki batık nükleer denizaltısı da dâhil olmak üzere, Sovyet dönemindeki radyoaktif enkazlarını çıkartmasına yardım etmeye hazır olduğuna dair sinyaller verdi.

Anlaşma henüz kesinleşmiş olmasa da, Nükleer Pencere fonu ile Rusya ve Ukrayna’daki radyoaktif atıkları temizlemek için milyonlarca dolar harcayan bankanın, Kuzey Boyutları Çevre Ortakları programı ile Rusya’ya mali destekte bulunacağı düşünülüyor.

Soğuk Savaş dönemi eserlerinin geri kazandırılmasını finanse etmek adına yapılan görüşmeler, Rus Hükümeti’nin batık radyoaktif atıkları çıkarma konusundaki tartışmalarını tekrar alevlendirdi. Geçen yılın sonundan beri devam eden tartışmalara, Norveç merkezli Bellona Vakfı’nın St. Petersburg ofisini yöneten çevre aktivisti Alexander Nikitin de katıldı. Tartışmalar sonucunda, işi yapmak için özel bir gemi inşa edilmesi gerekebileceği sonucuna varıldı.

Rus Hükümeti’nin hazırladığı resmi web sitesinde, derin seviyelerdeki atıkları çıkarma planının EBRD’nin bağışçılar toplantısında sunulduğu ve proje maliyetinin 300 milyon euro olduğunun tahmin edildiğine ilişkin bilgi verildi.

Sovyet Donanması, 1960’lı yılardan beri atom silahlarını test ettiği Novaya Zemlya takım adalarının doğusundaki suları bir nevi nükleer atık alanı olarak kullandı. Sovyetler Birliği, radyoaktif atıkların denize dökülmesine başvuran tek ülke olmasa da, en üretken ülkelerden biriydi.

Rusya tarafından 2012’de yayımlanan kataloglarda ordu tarafından, Kuzey Kutbu’ndan radyoaktif atık olarak sınıflandırılabilecek 18 bin ayrı nesnenin çıkarıldığı açıklandı. Bunlar arasında yaklaşık 17 bin konteyner radyoaktif atık, radyoaktif atık içeren 19 gemi, 5’i hala kullanılmamış nükleer yakıtla dolu 14 nükleer reaktör ve 735 diğer radyoaktif olarak kirlenmiş ağır makine parçası bulunuyor.

Bunu Paylaşın