Rus ve Çin denizaltılarına karşı ABD planlaması: İnsansız sistemler ve yeni tip denizaltılar

MDN İstanbul

ABD, Rusya ve Çin’in denizaltı faaliyetlerinin yükselişi karşısında rekabet içerisinde kalmanın yollarını arıyor. Avrupa Amerikan Deniz Kuvvetleri (USNAVEUR) ve aynı zamanda NATO Güney Müşterek Kuvvetler Komutanı (JFC South) Amerikalı Oramiral James Foggo bu kapsamda son yıllarda Rus denizaltı faaliyetinin yükselişine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasında, güvenlik ortamının son birkaç yılda önemli ölçüde değiştiğini belirten Amiral Rusya’nın Soğuk Savaş’tan beri görülmeyen yerlerde Kuzey Atlantik ve Arktik’teki yeteneklerini yenilediğini ve
-ABD denizaltılarını hariç tutarsak-, Rus denizaltılarının belki de dünyadaki en sessiz ve en ölümcül olanlardan bazıları olduğunu dile getirdi. Bu yorumların kaynağı aslında Proceedings Dergisi’ne Haziran 2016 sayısında yazdığı “Atlantik’in Dördüncü Savaşı” adlı yazdığı bir makaleye dayanıyor.Makalesinde “Bunlar Soğuk Savaş sırasında karşılaştığımız denizaltılar değil. Daha az sayıda olabilir, ama daha sağlamlar, daha yıkıcı silahlar taşıyorlar ve öncekinden daha sık denize açılıyor ve daha uzaklara intikal edebiliyorlar. Bu denizaltılar ABD’nin karşılaştığı en zor tehditlerden biri. Bu tehdit önemli ve karmaşıklığı ile kapasitesini geliştirmeye devam ediyor,’’ demişti.
Ve bu konuşmadan da belli ki, ABD’nin kendisine tehdit gördüğü sadece Rus denizaltı faaliyetinin yükselişi değil.
Amiral Foggo’dan başka bir de önemli bir rapor mevcut; Kongre Araştırma Servisi Donanma Uzmanı Ronald O’Rouke, Temmuz 2018 tarihli “Navy Virginia (SSN-774) Sınıfı Saldırı Denizaltı Tedariği: Kongresi için Arka Plan ve Sorunlar” raporunu hazırladı.
Raporda şöyle diyor, “Soğuk Savaş sonrası dönemden büyük güçler rekabetine dönüşen yeni stratejik ortam ışığında, bazı gözlemciler, Rus ve Çin denizaltılarına karşı denizaltı savunma harbi bir kez daha ABD Donanması denizaltıları için daha belirgin bir misyon haline geldi. ”Amerika Birleşik Devletleri endişelerinde yalnız değil. Birleşik Devletler de dahil olmak üzere on üç NATO müttefiki, Deniz İnsansız Sistemlerinin tanıtımı konusunda işbirliği vaadinde bulundular. Bu anlaşma temmuz ayında Brüksel’de yapılan bir zirveden sonra geldi ve sistemlerde işbirliği yapmak için bir niyet beyanı imzaladılar.
İnsansız sistemlerin kullanılması, deniz teknolojisinde ‘’oyun değiştirici’’ olarak nitelendirilebilecek bir değişik. Bu teknoloji, madenlerin tespit edilmesi, denizaltıların bulunması ve izlenmesi gibi önemli alanlarda önemli ölçüde değişikliklere neden olabilir. Klasik deniz araçlarının yanı sıra, bu insansız sistemler hem durumsal farkındalığı hem de denizlerin kontrolünü kolaylaştıracaktır.

Anlaşmaya dahil olan diğer ülkelerse; Belçika, Danimarka, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, İspanya, Türkiye ve İngiltere’dir.

Bunu Paylaşın