Resesyon kaygıları artıyor

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, merkez bankalarının agresif faiz artırımlarına devam edeceği endişeleriyle negatif seyir sürerken bugün dünya genelinde açıklanacak PMI başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek. resesyon

Faiz belirsizlikler artıyor
Dünyanın önde gelen ekonomilerinde yüksek enflasyon ve düşük büyüme temasının korunmasıyla, yatırımcı fiyatlamaları açısından merkez bankalarının alacağı aksiyonlar ve sözle yönlendirmeleri belirleyici olmaya devam ediyor.

Bu kapsamda her ne kadar ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları ağırlıklı olarak 75 baz puanlık faiz artırımına işaret etse de bankanın son toplantısına ilişkin tutanakların 50 baz puanlık artışa açık kapı bırakması, belirsizlikleri artırıyor. Piyasalarda, bankanın eylül ayında 75 baz puanlık faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 58,5 olarak fiyatlanıyor. resesyon

Enflasyon sonbaharda çift haneyi görebilir
Avrupa tarafında, enerji krizi ve tedarik zinciri problemleri gündemin odağındaki yerini korurken Hollanda’da işlem gören eylül vadeli doğal gaz fiyatları 280 Euro’yu aştı. Öte yandan dün Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ülke ekonomisinde bir resesyon olasılığının giderek arttığını ve enflasyonun sonbaharda yüzde 10 ile çift haneye ulaşabileceğini bildirdi.resesyon 

Çin’de yatırımcının huzursuzluğu artıyor
Asya’da Çin ekonomisine ilişkin problemlerin, atılan destekleyici adımlarla teyit edilmesi yatırımcıların huzursuzluğunu artırırken Japonya ekonomisine ilişkin göstergeler de güç kaybetmeye devam etti.

Yurt içi piyasalar pozitif ayrışıyor
Yurt içinde dün Borsa İstanbul’da bankacılık hisseleri öncülüğünde yükselen BIST 100 endeksi, yüzde 1,40 değer kazanarak 3.062,49 puan ile tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Endeks, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 3.083,34 puana taşıdı.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,2 azalışla 18,07’den kapanmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,12’den işlem görüyor.

Geçen hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini düşürmesi ve akabinde ticari kredileri indirmeye yönelik alınan makro ihtiyati tedbirlerin ardından uzun vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi de yaklaşık 3 puan azalarak yüzde 13,96 ile Mart 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Analistler, Fed’in gelecek ayki toplantısında alacağı aksiyonun büyüklüğüne ilişkin belirsizliklerin risk iştahının düşük seyretmesine neden olduğunu belirterek yurt içi piyasaların ise pozitif ayrıştığını söyledi.

Piyasalarda bugün
10.00 Türkiye, ağustos ayı Tüketici Güven Endeksi
10.30 Almanya, ağustos ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI
11.00 Euro Bölgesi, ağustos ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI
11.30 İngiltere, ağustos ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI
16.45 ABD, ağustos ayı imalat sanayi ve hizmet sektörü PMI
17.00 ABD, temmuz ayı yeni konut satışları
17.00 ABD, ağustos ayı Richmond Fed imalat sanayi endeksi
17.00 Euro Bölgesi, ağustos ayı tüketici güven endeksi

AA

Bunu Paylaşın