ABD’deki resesyon endişesi Fed’in faiz indiriminde etkili oldu
Fed beklentilerin üzerinde 50 baz puan indirime giderek politika faizini yüzde 5 olarak belirledi. Global piyasaların odağında yer alan ABD enflasyon verisi yüzde 2,5 ile beklentilere paralel ve bir önceki seviyenin altında açıklandı. İşsizlik oranı verisi düşüş göstererek yüzde 4,2 ile ekonomik takvime yansıdı. Ortalama saatlik kazançlar yüzde 0,4 ile beklentilerin üzerinde yükseliş kaydetti. Tarım Dışı İstihdam Verisi 142 bin ile beklentilerin altında kalırken önceki seviyeye göre sert yükseliş gösterdi. Aylık bazda perakende satışlar verisi yüzde 0,1 ile beklentilerin üzerinde fakat bir önceki seviyenin altında kaldı. ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi PMI verisi 51,5 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin üzerinde açıklandı. İş İmkânları ve Personel Değişim Oranı (JOLTS) 7,673M ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin altında kalarak negatif fiyatlamaların yaşanmasında etkili oldu. ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi PMI verisi ise 47,2 ile beklentilerin altında kalırken önceki seviyenin üzerinde açıklandı. 1,0980 ana destek seviyesinde alıcı bulan Euro-dolar paritesi ay boyunca yukarı yönlü bir görünüm sergileyerek 1,11 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlamaya çalıştı. Artan jeopolitik riskler ve Fed’in beklenti üstünde faiz indirmesi ile sert yükseliş gösteren altın ons 2.700 dolar seviyesine doğru alıcılı ataklarını genişletti.
ECB faiz indirimlerine devam ederken İngiltere pas geçti
Avrupa Merkez Bankası (ECB), beklentiler dâhilinde 40 baz puanlık bir indirime giderek politika faizini yüzde 3,65 olarak belirledi. Bölge genelinde enflasyon, beklentilere paralel düşüş göstererek yüzde 2,2 oranında açıklandı. Bölgenin lokomotif ülkesi Almanya’da ise enflasyon yıllık bazda düşüş göstermeye devam ederek yüzde 1,9 oranında ekonomik takvime yansıdı. İngiltere Merkez Bankası, politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 5 oranında sabit bıraktı. İngiltere TÜFE verisi yıllık bazda yüzde 2,2 ile değişiklik göstermedi. İngiltere GSYİH verisi ise yüzde 1,2 ile yıllık bazda beklentilerin altında fakat bir önceki seviyenin üzerinde açıklandı. İsviçre tarafında ise TÜFE yüzde 1,1 ile yıllık bazda hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin altında açıklandı. İsviçre ekonomisi ikinci çeyrekte ve çeyreklik bazda yüzde 0,7 ile beklentilerin üzerinde büyüme gösterdi. 1,31 teknik seviyenin üzerinde tutunmayı başaran sterlin-dolar paritesi 1,34 seviyesine doğru yukarı yönlü momentumunu artırdı. Ay boyunca alıcılı bir görünüm izleyen İsviçre frangı-dolar paritesi ise 1,18 seviyesinin üzerine denemelerde bulundu.
Asya’daki yoğun veri akışı piyasaların gündeminde
Çin tarafında TÜFE verisi yıllık bazda yüzde 0,6 ile beklentilerin altında kalırken önceki seviyeye göre yükseliş gösterdi. Çin’de işsizlik oranı yüzde 5,3 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin üzerinde açıklandı. Caixin Hizmet Satın Alma Müdürleri Endeksi PMI verisi 51,6 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin altında açıklandı. Çin tarafında PBOC en düşük kredi faiz oranı yüzde 3,35 ile açıklandı ve oranda herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Japonya ekonomisi ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde 2,9 oranında büyüme kaydetse de beklentileri karşılayamadı. Japonya Merkez Bankası faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 0,25 oranında sabit bıraktı. Avustralya’da GSYİH verisi ikinci çeyrekte yıllık bazda yüzde1 oranında daralma gösterdi. Avustralya Merkez Bankası politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 4,35 oranında sabit bıraktı.
Yurt içi piyasalarda enflasyonda tekrar düşüş, büyüme oranında daralma gözlemlendi
TCMB, politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 50 oranında sabit bıraktı. Enflasyon verisi yıllık bazda yüzde 51,97 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin altında açıklandı. İşsizlik oranında yaşanan düşüş devam ederken veri, yüzde 8,8 ile ekonomik takvimde yerini aldı. Perakende satışlar verisi yıllık bazda yüzde 5,4 ile önceki seviyenin altında açıklandı. Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde -3,9 ile beklentilerin altında fakat bir önceki eviyenin üzerinde açıklandı. İmalat PMI verisi 47,8 ile önceki seviyeye göre artış gösterse de GSYİH verisi yüzde 2,5 ile beklentileri karşılayamadı. Borsa İstanbul tarafında ise 9.700 ana pivot seviyesinin altına sarkmalar yaşansa da kısmi toparlanma ile 9.200 – 10 bin 400 bandı arasında çift yönlü fiyatlamalar gözlemlendi.
Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.