Putin ve Erdoğan Ukrayna gelişmelerini görüştü

MDN İstanbul

Recep Tayyip Erdoğan ile Vladimir Putin telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yaklaşık bir saat süren görüşmeyle ilgili Kremlin’den yapılan yazılı açıklamada, telefon görüşmesindeki ana gündemin Ukrayna’daki durum olduğu ve Putin’in Erdoğan’a Donbass’ı savunmaya yönelik özel askeri operasyonun ilerleyişi hakkında bilgi verdiği belirtildi.

İki liderin bu bağlamdaki temel yaklaşımları ve değerlendirmelerini özetlediği telefon görüşmesinde  Rusya tarafından belirlenen ana amaç ve hedeflerin ayrıntılı olarak açıklandığı vurgulanırken,  özel harekâtın plana ve programa uygun olarak yürütüldüğü aktarıldı.

Açıklamada, Putin’in Erdoğan’a Rus Silahlı Kuvvetleri’nin bölgedeki sivillerin hayatını kurtarmak ve güvenliğini sağlamak için mümkün olan her şeyi yaptığını anlattığı ifade edilirken, Rus liderin Rusya tarafından Ukrayna’da gerçekleştirilen nokta vuruşlarının yalnızca askeri altyapı tesislerine yapıldığı ancak Donbass’ı yoğun bir şekilde bombalamaya devam eden ve yabancı vatandaşları da rehin alan Ukraynalı neo Nazi oluşumlarının bölgedeki sivilleri bir “canlı kalkan” olarak kullandığı dile getirildi.

Rus liderin Ukrayna’nın bu eylemlerini zalimlik ve alaycılık olarak nitelediği, aynı zamanda Rus tarafının anlaşmazlığı çözmek için Ukrayna makamları ve yabancı ortaklarla diyaloga hazır olduğu teyit edildi.

Aynı zamanda Ukrayna güvenlik güçleri tarafından güçlerini ve araçlarını yeniden gruplandırmak için Rusya-Ukrayna müzakerelerini kasten uzattığını söyleyen Putin, bu bağlamda özel harekâtın askıya alınmasının ancak Kiev’in düşmanlıkları durdurması ve Rusya’nın belirlediği gereklilikleri yerine getirmesi durumunda gerçekleşebileceğini dile getirdi.

Putin, Erdoğan’a planlanan bir sonraki müzakere turunda Ukrayna temsilcilerinin ortaya çıkan gerçekleri tam olarak dikkate alan daha yapıcı bir yaklaşım sergileyeceklerini umduğunu da söyledi.

Kremlin, yazılı açıklamasında görüşmede Rusya ve Türkiye liderlerinin iki ülkenin diplomatik ve askeri departmanları arasındaki temasların sürdürülmesinin önemini dile getirdiğini aktarırken, Putin’in Rus tarafının Türk vatandaşlarının savaş alanlarından güvenli bir şekilde tahliyesi için gerekli tüm yardımı sağlamaya hazır olduğunun da altını çizdi.

Açıklamada, karşılıklı yarar sağlayan Rus-Türk ticari ve ekonomik işbirliğini sürdürmek için karşılıklı eğilim vurgulanırken, Recep Tayyip Erdoğan’ın bir dizi Batılı ülkede ivme kazanan, Rus kültürüne ve Ruslara karşı yürütülen çılgın kampanyalar hakkında eleştirel bir değerlendirme yaptığı da aktarıldı. Kremlin,  iki liderin çeşitli düzeylerde yakın temasların sürdürülmesinin kararlaştırıldığını da belirtti.

Bunu Paylaşın