Putin müzakerelere hazır

MDN İstanbul

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Çinli liderin Putin’e Ukrayna ile müzakere çağrısı yaptığı belirtildi.

Çin lideri Xi Jinping, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna harekatı konusunda bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede Jinping’in Rusya’ya sorunların çözümü için Ukrayna ile müzakere edilmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısına Batı dünyasından tepki yükselirken, Çin’in konuyla ilgili mesajları da merakla bekleniyordu.

Küresel bir güç olarak tanınma çabaları kapsamında ABD’nin hegemonyasına karşı çıkmak isteyen Çin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali kapsamında bir hemen pozisyon almazken Çin Devlet Başkan Xi Jinping de iki ülkenin dostluklarının “sınırı olmadığını” açıklamasından haftalar sonra gerçekleşen işgal ile ilgili Putin ile olan telefon görüşmesine kadar bir mesaj vermemişti.

Çin devlet medyası büyük oranda “işgal” tabirinden kaçınarak Rusya’nın saldırısına “özel askeri operasyon” demeyi tercih etti.

Devlet destekli Beijing News ise sosyal medya hesabında yayımlanan fakat sonrasında silinen editoryal yönlendirme ile muhabirlere Rusya’yı eleştiren ya da Batı görüşlerini destekleyen yorumlardan kaçınmalarının istendiğini duyurdu.

Bloomber HT

Bunu Paylaşın