Putin, Federal Meclis’te açıklama yaptı

MDN MEDIA

Fotoğraf: Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin parlamentosu Federal Meclis’e yönelik yıllık konuşmasını yaptı. Putin, Donbas problemini barışçıl yolla çözmek için mümkün olan her şeyi yaptıklarını ancak Batı’nın farklı bir senaryo hazırladığını söyledi.

Putin, açıklamasına “Rusya, Donbass’ın sorunlarının barışçıl biçimde çözümlenmesi için mümkün olan her şeyi yaptı. Bununla beraber Kiev, Donbass’ın sorunlarını çözmedi, sürüncemede bırakıp oyaladı, siyasi cinayetler işledi ve inananlara kötü muamele etti.” diyerek başladı.

Konuşmasında batıyı hedef alan sözler sarf eden Putin, “Batılı liderlerin vaatleri sahteliğe ve acımasız birer yalana dönüştü. Batı ülkeleri Ukrayna’nın radikal milliyetçi birliklerinin askerlerini eğitti, onlara silah tedarik etti. Kiev, özel askeri operasyonun başlamasından önce de Batı ile silah tedariki için görüşmeler yürütüyordu.” dedi.

‘Rusya sadece kendi çıkarlarını savunmuyor’

“Rusya için güç ve dönüm noktası olan, dünya için de çok büyük değişimlerin gerçekleştiği bir zamandan geçiyoruz. Rusya sadece kendi çıkarlarını değil, dünyanın ‘medeni’ ülkeler ve diğerleri olarak bölünmemesi gerektiğini kararlılıkla savunuyor.”

‘Batı, Ukrayna’yı büyük savaşa hazırladı’

“Rusya, Batı ile yapıcı bir diyalog içerisinde olmaya her zaman açık oldu ve yıllar boyunca ortak bir güvenlik sistemi oluşturulması üstünde çalışılmasını teklif etti. Batı ise bu sırada köle hâline gelmiş Ukrayna’yı ‘büyük savaşa’ hazırladı ve bugün de bunu yaptığını kabul ediyor. Şubat 2022’de Donbass’a saldırmaya hazırlananlar daha sonra Kırım’a saldırmayı planlamıştı. Savaşı başlatan taraf Batı’ydı, bizse bu savaşı durdurmak için güç kullanıyoruz. Evimizi ve insanlarımızın canlarını koruyoruz, Batı’nın istediğiyse sınırsız hakimiyete sahip olmak.”

‘Cini şişeden çıkaran Batı’

“Batı şimdiye dek Ukrayna’ya askeri yardım olarak 150 milyar dolar harcadı, Ukrayna’ya para akışının azaldığını da gözlemlemiyoruz. Cini şişeden çıkaranın Batı olduğunu dünyada kimse unutmuş değil.

Batılı elitler Rusya’ya stratejik yenilgi yaşatarak bizi sonsuza dek bitirme hedefini gizlemiyor.

Biz Ukrayna halkı ile savaşmıyoruz, Ukrayna, Batılı efendilerin esiri oldu. On yıllar boyunca Ukrayna’nın sanayisini yerle bir ettiler. Bu koşullarda paranın askeri operasyonlara ayrılması kolay hâle geldi. İnsanları harcanacak birer metaya çevirdiler. Bunun sorumluluğu tamamıyla Batılı elit kesimler ve Kiev rejimine aittir.” diyen Putin, “SSCB’nin yıkılması, planlı ekonomiden vazgeçilmesi ve pazar ekonomisine geçişte yaşanan kaos ekonomiyi Batı’ya bağladı.” ifadelerini kullandı.

‘Tehdidi Rusya topraklarından uzaklaştırmamız gerekir’

“Kiev’e Batı tarafından verilen silahların menzili ne kadar uzun olursa, tehdidi Rusya topraklarından o kadar uzaklaştırmamız gerekir.” diye konuşan Putin, “Ukrayna’daki neo-Naziler, kendilerini kimlerin varisi olarak gördüklerini gizlemiyorlar, ekipmanlarının üstüne gamalı haçlar ve Nazi isimleri yerleştiriyorlar. Batı’da yaptıklarına bakın: çocuk istismarı kabul görmeye başlıyor, rahipler eşcinsel evlilikleri onaylıyor. Anglikan Kilisesi, cinsiyetsiz bir tanrı düşüncesi değerlendiriyor.” dedi.

Konuşmasında dostluk kavramına da vurgu yapan devlet başkanı, “Biz nasıl dost olunacağını biliriz, verdiğimiz sözleri tutarız, kimseyi hayal kırıklığına uğratmayız ve güç durumlarda destek oluruz. Pandemi döneminde İtalya dahil pek çok ülkeye yardım ettik. Depremlerin ardından Türkiye ve Suriye’ye hemen yardıma gittik.” dedi.

Putin, Rusya’nın ABD ile yapılan ve kıtalararası nükleer balistik füze kabiliyetlerini dizginlemeyi amaçlayan Yeni START’taki katılımını askıya alacaklarını söyledi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır. 

Bunu Paylaşın