Plastiksiz bir gelecek için sen de imza ver

MDN İstanbul

Avrupa Birliği, plastik; pipet, kulak çubuğu, tabak, çatal, bıçak, kaşık, içecek karıştırıcıları, köpük gıda kapları ve içecek bardaklarının yasaklanması konusunda anlaşmaya vardı. Alternatifi olan bu ürünlerin Türkiye’de de yasaklanması için üç tarafı plastiklerle değil, denizlerle çevrili bir Türkiye için Greenpeace tarafından bir imza kampanyası başlatıldı.
Akdeniz’den alınan derin deniz örneklerinin yüzde 92,8’inde plastik saptandı. Akdeniz Havzası’nda 4 m2’ye 1 plastik atık düşüyor. Sorunun en büyük kısmını da 2 dakika kullanıp attığımız tek kullanımlık plastikler oluşturuyor.
Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Deniz Bayram sıfır atık politikasıyla birlikte bu yasağın Türkiye’de de uygulanması gerektiğini vurgulayarak, “Plastik kirliliği ile mücadele için acilen harekete geçmeliyiz, çünkü iki dakika kullanıp attığımız tek kullanımlık plastikler doğada yüzlerce yıl kaybolmuyor. Denizlerimiz daha fazla plastiği kaldıracak durumda değil. Avrupa Birliği, pipet, plastik çatal bıçak gibi ürünlerin aralarında olduğu bu gereksiz plastiklerin üretimini yasakladı. Türkiye’de de projemizi imzalayan 150 bin kişi ‘tek kullanımlık plastiklere ihtiyacımız yok’ diyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sıfır atık politikasının gereğini yaparak harekete geçmeli ve bu yasağı Türkiye’ye getirmeli. Bu sayede Türkiye plastikle mücadelede öncü ülkeler arasında yerini alabilir. Üç tarafı plastiklerle değil, denizlerle çevrili bir Türkiye için bunu yapmalıyız” şeklinde konuştu.

Akdeniz’i en çok kirleten
ikinci ülke Türkiye

Geçtiğimiz ay Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (WWF), Akdeniz’deki plastik kirliliği raporunu yayımladı. Raporda, Akdeniz’in en kirli 5 bölgesi sıralanırken, en çok kirliliğin Adana’nın Ceyhan Nehri’nin Akdeniz’e döküldüğü bölgede görüldüğü belirtildi. Yapılan ölçümlere göre bu bölgenin sahilinde kilometre başına 31,3 kg plastik atık bulunduğu belirlendi. Adana’yı 26,1 kg ile İspanya’nın Barcelona ve 21 kg ile İsrail’in Tel Aviv kenti takip etti.
Diğer taraftan Akdeniz’i en çok kirleten ülkeler arasında birinci sırada Mısır yer aldı. Mısır, Akdeniz’e yılda 250 bin ton plastik çöp döküyor. Türkiye ise yılda 110 bin ton ile 2’nci oldu. Raporda, Türkiye’nin dönüştürülmeyen çöp oranının yüzde 19,1 olduğu vurgulanırken; Türkiye’nin ayrıca dünyadaki toplam plastik çöpün yüzde 3,5’ini ithal ettiği belirtildi. Güncel hesaplamalara göre, Akdeniz’de toplam 247 milyar adet plastik çöp bulunuyor.

Bunu Paylaşın