Piyasalarda Trump rüzgârı esiyor

MDN Editör
  • |

Makro veri akışı açısından sakin bir ay geride kalırken, Trump’ın açıklamaları küresel piyasalardaki fiyatlamalar üzerinde etkili oldu

Çin, Meksika, Kanada ve AB’ye uygulanacak olan ek gümrük tarifeleri ve ticaret savaşlarının fitilinin ateşlenmesi piyasalarda oynaklığın artmasına neden oldu. ABD tarafında açıklanan makro verilere baktığımızda; enflasyon verisi yüzde 3 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin üzerinde açıklandı. İşsizlik oranında hafif gerileme yaşanırken veri, yüzde 4 ile ekonomik takvime yansıdı. Tarım Dışı İstihdam Verisi ise 143 bin ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin altında açıklandı. ISM İmalat Dışı Satın Alma Müdürleri Endeksi PMI verisi 52,8 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin altında açıklandı. Perakende satışlar verisi yüzde 4,2 ile önceki seviyenin altında kaldı. İş imkânları ve personel değişimi oranı (JOLTS) 7600 milyon ile azalış gösterdi. ISM imalat PMI verisi ise 50,9 ile beklentilerin üstünde yükseliş kaydetti. Euro-dolar paritesi 1,01 seviyesinden tepki alımları ile karşılaşarak ay boyunca hafif yükseliş gösterdi ve 1,04 seviyesine yakın dengeli görünümünü korudu. Jeopolitik ve siyasi politik belirsizliklerin etkisi ile güvenli liman talebi toplayan altın ons rekor tazeleyerek 2950 eviyesine doğru yükseliş hareketine devam etti. 

Euro Bölgesi’nin lokomotif ekonomisi Almanya’da enflasyon yüzde 2,3 ile önceki seviyenin altında fakat beklentilere paralel açıklandı. İngiltere’de enflasyon yüzde 3 olarak açıklanırken bir önceki seviyeye göre artış kaydetti. İngiltere Merkez Bankası 25 baz puan indirime giderek politika faizini beklentiler dâhilinde yüzde 4,5 olarak açıkladı. Sterlin-dolar paritesine baktığımızda ay boyunca yukarı yönlü bir seyir izleyerek hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi yüksek olan 1,27 seviyesinin altında hız kesti. 

Asya tarafında makro veriden ziyade ticaret savaşları gündemi meşgul ederken, Çin’de enflasyon verisi yüzde 0,5 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin üzerinde açıklandı. Avustralya Merkez Bankası faiz oranında beklentiler dâhilinde 25 baz puan indirime giderek politika faizini yüzde 4,1 oranında belirledi. Yeni Zelanda Merkez Bankası da faiz indirimine giden bir diğer merkez bankası oldu. Beklentiler dâhilinde 50 baz puan indirime giden Yeni Zelanda Merkez Bankası politika faizini yüzde 3,75 olarak belirledi. 

Yurtiçi piyasalara baktığımızda ise enflasyonda hafif artış yaşansa da bir önceki seviyenin altında kaldı. TÜFE verisi yüzde 42,12 olarak ekonomik takvime yansıdı. İmalat PMI verisi 48 ile önceki seviyenin altında kaldı. Sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 7 ile genişleme kaydetti. İşsizlik oranı verisi ise yüzde 8,5 ile bir önceki seviyenin altında kaldı. Perakende satışlar verisi de yüzde 0,4 ile daralma gösteren bir diğer makro ekonomik veri oldu. Dolar-TL kuru 36 seviyesinin hemen üzerinde dengeli seyrini korurken, Borsa İstanbul 10.000 psikolojik seviyesinin altında baskılanmaya devam etti. Merkez Bankası raporunda sıkı para politikasına devam edileceğinin ve faiz indirimlerinin gevşeme olarak algılanmamasının altı çizildi. Ayrıca beklenen enflasyona göre değil beklenen faize göre hareket edileceği vurgusu yapıldı. 

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , , , , ,
Bunu Paylaşın