Küresel piyasalarda, enflasyonist baskılar ve resesyon riskinin artması ile geçen hafta boyunca etkili olan negatif seyir, önde gelen merkez bankalarının kararlarını açıklayacağı yeni haftanın başlangıcında da etkili oluyor. Piyasalarda oynaklık
Küresel piyasalar, merkez bankaları haftasına negatif başladı
Enflasyonist endişeler ve resesyon riski arasında kalan merkez bankalarının faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri, küresel çapta risk iştahının düşük seyretmesine neden oluyor. Piyasalarda oynaklık
Bu kapsamda, bu hafta kararlarını açıklayacak olan ABD Merkez Bankası (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) toplantıları öncesinde piyasalarda oynaklığın sürmesi bekleniyor. İsveç, İsviçre, Norveç, Tayvan, Mısır, Brezilya, Güney Afrika ve Endonezya gibi ülkelerin de faiz kararlarını açıklayacağı yeni haftada, yurt içinde ise gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplantısında olacak.
Fed’in 75 baz puan faiz artışına kesin bakılıyor
Geçen hafta ABD’nin beklentileri aşan enflasyon verilerinin ardından, Fed’in federal fonlama oranı politikasına başladığı 1990’lardan bu yana ilk kez 100 baz puanlık faiz artırımına gideceği ihtimali fiyatlanmaya başlamıştı. Faizlerde en az 75 baz puanlık artışa ise kesin gözüyle bakılıyor.
Halihâzırda para piyasasındaki fiyatlamalarda, Fed’in 75 ve 100 baz puanlık faiz artırımı ihtimali sırasıyla yüzde 80 ve yüzde 20 düzeyinde bulunuyor. Bankanın daha önce 25 baz puanlık faiz artırımına gitmesi daha olası görülen gelecek ayki toplantısı için ise 50 baz puana yüzde 31,1 ve 75 baz puana yüzde 56,6 ihtimal veriliyor.
Avrupa’da işler giderek zorlaşıyor
Avrupa tarafında, süregelen enerji krizine tarımsal üretimde belirgin düşüşe neden olabilecek gübre tedariki problemleri de eklendi. Avrupa Birliği (AB) yaptırımları nedeniyle bu krize cevap veremediğini belirten Rusya, Birleşmiş Milletler’e 300 bin tonluk gübrenin serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Cuma günü açıklanan nihai verilere göre, Euro Bölgesi’nde ağustosta yıllık enflasyon yüzde 9,1’le rekor seviyede kalmaya devam etti.
Çin Merkez Bankası, piyasaya para enjekte etti
Asya genelinde, Çin’de salgın tedbirleri ile kapanan bazı kentler bugün yeniden açılırken Çin Merkez Bankası piyasaya yaklaşık 12 milyar yuan likidite enjekte etti. Banka ayrıca, 14 günlük ters repo faiz oranını yüzde 2,25’ten yüzde 2,15’e düşürdü. Çin’de talebin artacağı beklentileri ile Brent petrolün varil fiyatı da yüzde 0,2’lik artışla 90,8 dolara çıktı.
Bugün Japonya’da ise resmî tatil dolayısıyla işlem yapılmazken Japon yeni dolar karşısında gerilemeye devam etti.
Kur 18,28’den işlem görüyor
Yurt içinde ise geçen hafta Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, satıcılı bir seyir izledi ve haftalık bazda yüzde 4,09 değer kaybederek 3.377,33 puandan kapandı.
Dolar/TL paritesi geçen hafta yüzde 0,1’lik artışla 18,25’ten tamamlamasının ardından, bugün bankalararası piyasada 18,28’den işlem görüyor.
Analistler, küresel çapta enflasyon ve resesyon endişelerini besleyen gelişmelerin mevcudiyetini koruduğunu belirterek böyle bir ortamda yatırımcı fiyatlamalarında merkez bankalarının aksiyonlarının belirleyici olmaya devam ettiğini söyledi.
Bu hafta Fed ve BoE’nin faiz artırımlarına devam etmesinin beklendiğini, BoJ’un ise ultra gevşek para politikasını korumasına karşın zayıf yen karşısında sözle yönlendirmesini sertleştirebileceğini ve ek tedbirler açıklayabileceğini aktaran analistler, “şahin” para politikaları ortamında piyasalarda oynaklığın sürebileceğini kaydetti.
Piyasalarda bugün
10.00 Türkiye, temmuz ayı uluslararası yatırım pozisyonu
12.00 ECB, Guindos konuşması
15.45 ECB, Villeroy konuşması
AA