Piyasalarda gözler ECB’nin faiz kararında

MDN İstanbul

Dünya genelinde ekonomik aktiviteyi olumsuz etkileyebilecek gelişmelerin artması piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırıyor. ECB’nin

Amerika’da resesyon riski devam ediyor
ABD’de açıklanan bilançolarda şirket kârlılıklarının beklentileri geride bırakması risk iştahını desteklerken teknoloji hisseleri dün New York borsasındaki yükselişe öncülük etti.

Makroekonomik verilerden alınan işaretler ise ülkede resesyon riskinin devam ettiğine işaret ediyor. ECB’nin

Dün, ABD’de açıklanan verilere göre ikinci el konut satışları, konut fiyatlarının rekor seviyeye çıkması ve faiz oranlarının artmasıyla haziranda aylık bazda yüzde 5,4 azalışla Haziran 2020’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. ECB’nin

Mortgage kredi başvuruları azaldı
Ülkede mortgage (konut kredisi) başvuruları da geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla yüzde 6,3 azalırken mortgage talebi 22 yılın en düşük seviyesine indi. ABD’de 30 yıllık mortgage kredi faizleri ortalama yüzde 5,82 ile son 14 yılın zirvesine yakın seyrediyor.

ABD konut piyasasında baş gösteren durgunluk emareleri piyasalarda risk iştahını törpülüyor. ABD’nin ekonomik yapısı gereği konut piyasasındaki daralma ülkede resesyonun habercilerinden biri olarak görülüyor.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) temmuzda 75 baz puanlık faiz artışıyla yetineceğine ilişkin beklentiler ise devam ediyor.

Gözler ECB’ye çevrildi
Avrupa’da gözler bugün ECB’nin faiz kararı ve ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamalarına çevrildi.

Bankanın politika faizini en az 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken hafta başından bu yana güçlenen 50 baz puan faiz artışı beklentisi, Euro/dolar paritesinin son 20 yılın en düşüğünden yükselmesine önemli katkı sağladı.

Avrupa’da resesyon riski artıyor
Bölgede güçlü kalmaya devam eden enflasyon ECB’nin politika alanını daraltırken enerji arzındaki sıkıntılar ise Avrupa’da resesyon riskini artırmayı sürdürüyor.

Rusya’dan altın ve mücevher ithalatına yasak getirildi
Avrupa Birliği dün, Rusya’dan doğal gaz akışının kesintiye uğraması ihtimaline karşı hazırladığı acil durum planı kapsamında bütün üye ülkelerden gaz tüketimlerini yüzde 15 azaltmalarını talep etti. Birlik ayrıca Rusya’dan altın ve mücevher ithalatına yasak getirecek kararı içeren yeni yaptırım paketini de onayladı.

Alman basınında çıkan haberlere göre 11 Temmuz’da bakıma alınan Kuzey Akım 1 boru hattından tekrar doğal gaz verilmeye başlanması ise bölgede konuya ilişkin risk algısının sınırlı da olsa düşmesine yardımcı oldu.

BoJ faiz oranını değiştirmedi
Asya’da pay piyasaları karışık bir seyir izlerken Japonya Merkez Bankası (BoJ) para politikasında değişikliğe gitmedi.

Japonya ekonomisine yönelik belirsizliklerin devam ettiği kaydedilen açıklamada, bankanın ekonomiyi desteklemeyi sürdüreceği belirtildi.

Çin’de artan vakalar ekonomiyi etkiliyor
Çin’de artmaya devam eden yeni tip koronavirüs vakaları ekonomi üzerindeki baskıyı gittikçe artırırken tedbirlerin çoğalmasının ekonomik toparlanmayı sekteye uğratabileceğinden endişe ediliyor.

TCMB faiz kararını açıklayacak
Yurt içinde gözler bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası kararlarına çevrildi. Piyasa beklentisi, bankanın politika faizini yüzde 14’te sabit bırakacağı yönünde.

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,93 artışla 2.525,20 puandan tamamladı.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,2 artışla 17,6041’den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,60 seviyesinde işlem görüyor.

Piyasalarda bugün
14.00 Türkiye, TCMB’nin faiz kararı
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
15.15 Euro Bölgesi, ECB’nin faiz kararı
15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
15.30 ABD, temmuz ayı Philadelphia Fed imalat endeksi
15.45 Euro Bölgesi, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın basın toplantısı

AA

ETİKETLER: , , , ,
Bunu Paylaşın