Piyasalar Fed’in faiz kararına odaklandı

MDN İstanbul

Resesyon ve enflasyon endişesi arasında kalan ABD’de Fed’in faiz kararı ve gelecek dönem para politikaları açısından yapacağı yönlendirmeler bekleniyor.

Fed faizleri ne kadar artıracak?
ABD’de enflasyonun haziranda da güçlenmeye devam etmesi Fed’in bugün 75 baz puanlık faiz artışı yapma ihtimalini güçlendirirken 100 baz puanlık faiz artışı bekleyenlerin oranı ise oldukça azaldı.

Ülkede makroekonomik verilerin durgunluğa işaret etmesi de resesyon endişelerini artırırken Fed’in temmuz sonrasında atacağı adımlardaki belirsizlik piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Tahvil piyasalarında ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi ile 3 aylık hazine bonosu arasındaki fark kapanmaya devam ederek 30 baz puana kadar inerken söz konusu fiyatlama ABD ekonomisinin resesyona gireceği beklentisinin güçlenmeyi sürdürdüğüne işaret ediyor.

Bilançolar kârlılık beklentilerini karşılamadı
Ülkede makroekonomik verilerde görülen yavaşlama emarelerinin çoğalmayı sürdürmesi ve bilanço döneminde dün açıklanan kârlılıkların beklentileri karşılayamaması pay piyasalarında risk iştahının azalmasına sebep oldu.

Konut piyasasındaki yavaşlama resesyon endişesini artırıyor
ABD’de açıklanan verilere göre yeni konut satışları, haziranda aylık yüzde 8,1 azalışla 590 bine inerek Nisan 2020’den bu yana en düşük seviyeyi kaydetti. Conference Board Tüketici Güven Endeksi de düşüşünü sürdürdü. S&P Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi, mayısta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19,7 arttı.

Konut piyasasında görülen yavaşlama ülkede resesyon endişesini güçlendiren ana etkenlerden biri olurken bu alandan gelecek sinyaller piyasalarda oynaklığı artırabiliyor.

ABD’de dün açıklanan şirket bilançolarında da durgunluk emareleri göze çarparken teknoloji şirketlerinden Microsoft ve Google’ın ana kuruluşu Alphabet’in gelir artışları nisan-haziran döneminde yavaşlama gösterdi.

IMF küresel büyüme tahminini düşürdü
Öte yandan, Uluslararası Para Fonu (IMF), bu yıla ilişkin küresel büyüme tahminini yüzde 3,6’dan yüzde 3,2’ye, ABD ekonomisinin 2022 yılına ilişkin büyüme beklentisini de yüzde 3,7’den yüzde 2,3’e indirdi.

Raporda, dünya genelinde beklenenden yüksek enflasyonun özellikle ABD ve büyük Avrupa ekonomilerinde daha sıkı mali koşulları tetiklemesinin, Çin’de yeni tip koronavirüs salgını ve karantina önlemlerini yansıtan beklenenden daha kötü ekonomik yavaşlamanın ve Ukrayna’daki savaşın olumsuz etkilerinin salgın nedeniyle halihâzırda zayıflayan dünya ekonomisini vurduğu aktarıldı.

Enerji krizi fiyatlamaları etkiliyor
Avrupa’da enerji arz problemi fiyatlamaları etkilemeye devam ediyor.

Rus enerji şirketi Gazprom, Rus gazını Almanya üzerinden Avrupa’ya taşıyan hatlardan Kuzey Akım doğal gaz boru hattında teknik nedenlerle yüzde 20 kapasite kullanılabileceğini açıklamasının ardından doğal gaz fiyatları megavatsaat başına 200 Euro’yu geçen doğal gaz fiyatı, marttan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Rus gazının tedarikinde yaşanan problemler bölgede sanayi üretiminin aksayabileceği endişesini güçlendirmeye devam ederken artan riskler ise Avrupa’da fiyatlamaları zorlaştırıyor.

ABD – Çin gerilimi risk iştahını olumsuz etkiliyor
Asya’da pay piyasaları Fed’in politika kararları öncesinde karışık bir seyir izliyor.

Halihâzırda güçlenen resesyon endişeleri, bölge piyasalarını baskılamaya devam ederken Tayvan üzerinden artmayı sürdüren ABD-Çin gerilimi risk iştahını olumsuz etkiliyor. ABD Başkanı Joe Biden ve Çinli meslektaşının yarın Tayvan konusunu görüşmeleri bekleniyor.

Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın Hong Kong borsasında birincil kotasyon için başvuracağını açıklamasının ardından, ABD’de kote Çinli şirketlerin borsadan atılması durumunda bu şirketlerin Alibaba ile benzer bir yol izleyebileceği belirtiliyor. Hong Kong’da birincil kotasyon, Çinli yatırımcılara şirket hisselerine daha kolay erişim imkânı tanıyor.

Dolar/TL yükselişine devam ediyor
Yurt içinde, dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,45 azalışla 2.537,12 puandan tamamladı.

Dolar/TL dün yüzde 0,31 artışla 17,86’dan kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,87 seviyesinde işlem görüyor.

IMF Türkiye’nin büyüme tahminini yükseltti
IMF dün açıkladığı raporda Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminlerini 2022 yılı için yüzde 2,7’den yüzde 4’e, 2023 için ise yüzde 3’ten 3,5’e yükseltti.

Piyasalarda bugün
15.30 ABD, haziran ayı dayanıklı mal siparişleri
17.00 ABD, haziran ayı bekleyen konut satışları
21.00 ABD, Fed’in faiz kararı
21.30 ABD, Fed Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısı

ETİKETLER: , , , , , ,
Bunu Paylaşın