Pirireis suya indirildi

MDN İstanbul

Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) kapsamında, Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen ilk denizaltı olan TCG Pirireis (S-330), düzenlenen törenle suya indirildi.

Denizaltı, test ve donatım faaliyetlerinin tamamlanmasın ardından 2022 yılı içerisinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alınacak.

Reis Sınıfı denizaltıları, Türk Deniz Kuvvetleri’nin ilk havadan bağımsız tahrik sistemli denizaltıları olacak.Sahip olduğu yakıt pili teknolojisi sayesinde havadan bağımsız tahrik kabiliyetine sahip denizaltılar, Türk Deniz Kuvvetleri için ilk olma niteliği taşıyor.

2022 itibarıyla hizmete girmeye başlayacak denizaltılar, gizlilik içinde uzun süre harekât icra edebilme yeteneğine, yüksek süratli gelişmiş torpidolara ve satıh hedeflerine atılabilen güdümlü mermi kabiliyetine sahip olacak.

İlginizi çekebilir:

Pirireis havuza çekildi… İsmail Demir: Pirireis denizaltısında özel sektörün tasarımları ve ürünleri kullanılmaktadır

Havadan bağımsız tahrik sistemine sahip Yeni Tip Denizaltı Projesi kapsamında 6 yeni tip denizaltı inşa edilecek. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen Yeni Tip Denizaltı projesi kapsamında inşa edilen Pirireis’in; mukavim tekne dış çapı 6,3 metre, toplam uzunluğu 67,6 metre (standart denizaltılardan yaklaşık 3 m daha uzun), toplam yüksekliği 13,1 metre, su çekimi 6,8 metre, suüstü deplasmanı 1,855 ton, dalmış durumdaki deplasmanı ise 2,013 ton olacak.

Hidrojen yakıt hücresi teknolojisi ile geliştirilen denizaltılar, su sathına çıkmaksızın haftalarca dalmış durumda harekât gerçekleştirebilecekler. Sessiz seyir yapma yeteneğine de sahip olacak denizaltıların hizmete girmesi ile Türk Deniz Kuvvetleri’nin muharebe etkinliğine önemli katkı sağlanmış olacak. Sualtı, suüstü ve kara hedeflerine karşı silahlarla donatılmış olan denizaltılar birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme özelliğine sahip bulunuyor.

Denizaltılarda; ASELSAN, HAVELSAN, MilSOFT, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ, Koç Bilgi ve Savunma, TÜBİTAK, AYESAŞ’ın geliştirdiği milli sistemler kullanılıyor ve Gürdesan, Sirena Marine, Arıtaş, İ-Marine gibi birçok yerli üretici inşa sürecine katkı veriyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın