Petrolde düşüş sürecek mi?

MDN İstanbul

Dünya ekonomisi krizden çıkışın yollarını ararken, Çin ve ABD’den gelen üretim verilerinin dip yapmasıyla birlikte petrol fiyatları 18 ayın en düşük seviyesine saplandı. Piyasalarda petrol ile ilgili iki soru sıkça sorumlaya başlandı: Fiyatlar neden düşüyor? Bu düşüş daha ne kadar devam eder?

Fiyatlardaki düşüşün temel nedeni olarak şu gelişmeler sıralanıyor: Çin ve ABD imalat verilerinin düşmesiyle talebin baltalanacağı beklentisi, Avrupa Birliği’nde Yunanistan’dan sonra İspanya’da çatlak oluşması ile Euro Bölgesi borç krizinin derinleşeceği düşüncesi ile küresel ekonominin yavaşlayacağı endişeleri, Suudi Arabistan’ın üretim hacmini artırması ve Çin’in stratejik rezervini artırması…

ABD rezervleri 2.3 milyon varil arttı
Şimdi gelelim fiyatlardaki düşüşün devam edip etmeyeceği sorusuna. Bu konuda son günlerde petrol fiyatları üzerine birbiri ardına raporlar yayınlayan JP Morgan, Morgan Stanley ve Barclays gibi dünyanın önde gelen bankaları neredeyse hem fikir: Petrol fiyatlarındaki hızlı düşüş devam edecek. Bankaların raporlarına göre, şu anda 90 dolar seviyelerine kadar gerileyen petrol fiyatları çok da uzun olmayan bir vade içinde 10 dolar civarında daha düşerek varil başına 80 dolara kadar gerileyecek. 80 dolar ise petrol fiyatlarında kritik eşik olarak görülüyor. Düşüş beklentisinde en önemli etken olarak, ABD’nin tüketimi azaltması ve bunun doğrudan Çin’in üretim rakamlarını vurması gösteriliyor. Son gelen verilere göre Çin’in fabrika üretim rakamları peş peşe sekizinci ayda da düşüş gösterdi. İhracat verileri ise 2009 seviyelerine geriledi. ABD’de düşen petrol tüketimine paralel rezervlerin haziran sonunda 2.3 milyon varil artması da bu yöndeki beklentileri destekliyor.

Düşen petrol Türkiye’yi uçuruyor

Peki petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye ekonomisine etkisi ne oluyor? Mevcut durumda dünya üzerinde petrol fiyatlarındaki düşüşün bu kadar olumlu yansıdığı bir başka ülke yoktur desek yanılmış olmayız. Çünkü, Türkiye ekonomisini dışarıdan fonlamaya duyarlı ve yüksek emtia ve enerji ithal ediyor.
Geçen yıl enerji ithalatı 55 milyar dolara ulaştı. Milli gelirin yüzde 10’una ulaşan cari açığın düşürülmesi gereği de ortada. Petrol fiyatlarındaki düşüş ve yakın zamanda yükselme değil, düşüşün devamının beklenmesi Türkiye’nin yüzünü güldürüyor. Çünkü Türkiye hesaplamalarında bu yıl için ortalama petrol fiyatını 120 dolar almış. Buna göre cari açığı ve enflasyonu tahmin etmiş. 128 dolarla şu anki 91 dolar arasındaki büyük farkın Türkiye’ye hem cari açığı hem enflasyonu düşürmede destek olacağı ve bu nedenle para piyasalarına yabancı akını yaşanacağı aşikar.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın