PETDER Başkanı ve Petrol Ofisi Grubu CEO’su Mehmet Abbasoğlu, küresel piyasalardaki petrol krizi ve bunun etkileri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. CNBC-e'nin haberine göre, Abbasoğlu, Orta Doğu coğrafyasındaki çatışmaların Türkiye akaryakıt sektörü üzerinde ciddi bir operasyonel risk teşkil ettiğine dikkat çekti.
Rafinerilerin saldırılara maruz kalmasının arz kanadında ciddi bir daralmaya sebebiyet verdiğini kaydeden Abbasoğlu, bu tablonun dünya genelinde bir akaryakıt darlığına yol açtığını dile getirdi.
Abbasoğlu, özellikle jet yakıtı tedarikinde dünya çapında büyük aksamalar görüldüğünü ifade etti. Ayrıca, küresel ölçekte rafineri kapasitesinin eski düzeyine erişmesinin en az 1 senelik bir zaman dilimi gerektirebileceğinin altını çizdi.
Hürmüz açılsa dahi petrol arzı hemen toparlanmayacak
Enerji nakliyatında hayati bir rol üstlenen Hürmüz Boğazı'na dair görüşlerini paylaşan Abbasoğlu, “Hemen açılsa bile petrol arzı kısa sürede düzelmeyecek” değerlendirmesinde bulundu.
Kalıcı bir ateşkes ortamı tesis edilmediği müddetçe, dünya tedarik zincirinde yeni krizlerin baş gösterebileceğini vurguladı.
Türkiye'de akaryakıt arzına dair bir risk görülmüyor
İç piyasadaki duruma değinen Abbasoğlu, mevcut şartlar altında Türkiye'nin akaryakıt tedariki konusunda herhangi bir ciddi sıkıntı yaşamasını beklemediğini belirtti.
Yüksek akaryakıt fiyatları enflasyonist baskıyı tetikliyor
Fiyatlarda yakın zamanda bir düzelme öngörmediklerini aktaran Abbasoğlu, maliyetlerin yüksek seyretmesinin enflasyon üzerinde baskı oluşturacağını bildirdi.
Fiyat artışlarının sektör oyuncuları için bir avantaj olmadığını da belirten Abbasoğlu, “Fiyatlar yükseldikçe talep düşüyor, bu da verimlilik sorununa yol açıyor” ifadelerini kullandı.
Arz güvenliği için maliyetler geri plana itildi
Mevcut konjonktürde kesintisiz arz sağlamanın maliyet faktöründen daha öncelikli hale geldiğini söyleyen Abbasoğlu, “Nerede bir yakıt kargosu bulursak, fiyata bakmaksızın alıyoruz” dedi.
Akaryakıt istasyonlarının gelecekteki dönüşümüne de vurgu yapan Abbasoğlu, Türkiye'ye yönelik yatırımlarını sürdüreceklerini ve kamu maliyesine vergi yoluyla katkı sunmaya devam edeceklerini belirterek sözlerini tamamladı.





