Brezilya’nın devlet kontrolündeki enerji devi Petrobras, Brezilya açıklarındaki verimli Santos Havzasında yer alan iki ultra derin su sahasındaki tuz öncesi rezervlere erişimin açılmasına yardımcı olacak deniz altı üretim sistemleri için SLB’nin çoğunluk hissesine sahip olduğu OneSubsea şirketiyle anlaştı
Anlaşmanın tam değeri açıklanmazken, SLB (yüzde 70), Aker Solutions (yüzde 20) ve Subsea7 (yüzde 10) tarafından desteklenen bir denizaltı teknolojisi ve çözümleri ortak girişimi (JV) olan OneSubsea, Brezilya açıklarındaki iki ultra derin su projesi için rekabetçi bir ihale sonucunda alınan bu ödülü “büyük bir sözleşme” olarak tanımladı.
Bu sayede, SLB ve Aker Solutions’ın denizaltı işletmelerini birleştiren OneSubsea, stratejik öneme sahip Santos Havzasındaki Atapu ve Sepia petrol sahalarının ikinci geliştirilmesi için standartlaştırılmış, tuz öncesi denizaltı üretim sistemlerini ve ilgili hizmetleri sağlayacak.
Sipariş, Petrobras standardında yapılandırılmış, tuz öncesi dikey ağaçlar, denizaltı dağıtım üniteleri, denizaltı kontrol sistemleri ve boru hattı sistemlerinin yanı sıra ilgili kurulum, devreye alma ve saha ömrü hizmetlerini kapsıyor.
OneSubsea, dikey ağaçlar ve deniz altı kontrol sistemleri de dahil olmak üzere kullanılan teknoloji ve ekipmanın çoğunun Brezilya’daki tesislerinde yerel olarak üretileceğini ve bakımının yapılacağını vurguladı. Denizaltı teknolojisi ve çözümleri sağlayıcısına göre bu projeler Petrobras’ın önemli pre-salt yatırımlarına ek olarak iki yeni yüzer üretim, depolama ve boşaltma (FPSO) gemisinin eklenmesini sağlıyor: P-84 (Atapu) ve P-85 (Sepia).
Bu iki ünitenin her biri günlük 225.000 varil petrol üretim kapasitesine ve günde 10 milyon metreküp gaz işleme kapasitesine sahip olacak. Petrobras ve Atapu ve Sépia konsorsiyumlarındaki ortakları, Atapu ve Sépia sahalarının ikinci geliştirme aşaması için nihai yatırım kararını (FID) Mayıs 2024 sonunda verdi.
Atapu sahası 2020 yılından bu yana günde 150.000 varil petrol (bopd) üretim kapasitesine sahip FPSO P-70 aracılığıyla üretim yapmaktadır. İkinci geliştirme aşaması olan Atapu-2, 225.000 bopd kapasiteli yeni inşa edilmiş bir FPSO’dan oluşacak. Petrobras, TotalEnergies (yüzde 15), Shell (yüzde 16,7), Petrogal (yüzde 1,7) ve PPSA (yüzde 0,9) ile ortak olarak Atapu sahasında %65,7’lik bir paya sahip.
Öte yandan, Sépia sahası 2021 yılından bu yana 180.000 bopd üretim kapasitesine sahip FPSO Carioca aracılığıyla üretim yapmaktadır. İkinci geliştirme aşaması olan Sépia-2 de 225.000 bopd kapasiteli yeni inşa edilmiş bir FPSO’dan oluşacak. Brezilyalı ağır sıklet TotalEnergies (%16,9), Petronas (yüzde 12,7), QatarEnergy (yüzde 12,7) ve Petrogal (yüzde 2,4) ile ortak olarak Sépia sahasında %55,3’lük bir paya sahip.
Kaynak: Offshore Energy