Pasifik’te gerilim tırmanıyor

MDN İstanbul

Filipin Denizi’nde geçtiğimiz hafta sonu ikisi Amerikan biri İngiliz üç uçak gemisinin de yer aldığı, altı ülkeden 17 savaş gemisinin katılımı ile bir tatbikat gerçekleştirildi.

Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Orta Doğu’ya konuşlandırılmasını henüz tamamlayan ve bölgeye intikal eden USS Ronald Reagan uçak gemisinin, 2 Ekim’de Okinawa’nın güneybatısında USS Carl Vinson ve HMS Queen Elizabeth uçak gemileri ile bir araya gelerek görev grubu tesis ettiği, söz konusu uçak gemisi görev grubuna ABD, Japonya, Birleşik Krallık, Yeni Zelanda, Hollanda ve Kanada’dan 17 harp gemisinde eşlik ettiği belirtildi.

Hava savunma harbi, denizaltı savunma harbi ve taktik manevraların icra edildiği Tatbikat’ın 3 Ekim Pazar gününe dek devam ettiği kaydedildi.

Gelişmelere kayıtsız kalmayan ve tepki gösteren Çin, Okinawa’nın 400 deniz mili mesafeye ve Tayvan’ın güneyindeki sulara 16 savaş uçağı sevk etti.

Hatırlanacağı üzere Çin, 1 Ekim Cuma günü bölgeye 38 savaş uçağı ve 2 Ekim Cumartesi günü ise 39 savaş uçağı sevk etmişti. Söz konusu rakamlar Tayvan’ın Eylül 2020’de uçuşlarla ilgili raporlar yayınlamaya başlamasından bu yana bir günde kaydedilen en fazla sayı olarak tarihe geçmişti. Gündüz ve gece sortileri şeklinde gerçekleşen uçuşlar ile Çin’in Tayvan hava savunmasını abondon ettiği ifade edilmişti.

Nitekim ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, Çin’in Tayvan yakınlarındaki askeri faaliyetinin yanlış hesaplama riski taşıdığı ve bölgesel barış ve istikrarı baltaladığı konusunda uyarmıştı. Açıklamada devamla, “Pekin’i Tayvan’a karşı askeri, diplomatik ve ekonomik baskı ve zorlamaya son vermeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanılmıştı.

Stars and Stripes

Bunu Paylaşın