Paşabahçe ilk seferine çıktı

MDN İstanbul

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Hatları tarafından restore edilen 70 yaşındaki tarihi İstanbul vapuru Paşabahçe yenilenen haliyle ilk seferini Haliç turu yaparak gerçekleştirdi.  2010 yılından beri atıl halde bırakılan tarihi vapurun İstanbul’la tekrar buluşturulduğu tören Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu, milletvekilleri, belediye başkanları ve Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş’ın katılımlarıyla gerçekleştirildi.

‘Süreç bir gazete ilanıyla başladı’
Paşabahçe Vapuru’nun 70’nci yaşında yeniden sefer alınmasından dolayı mutlu olduğunu belirten Dedetaş, sürecin bir gazete ilanıyla başladığını aktardı. Dedetaş, süreci, “Bir gazete ilanında, Paşabahçe’nin söküme gönderileceğini okuduğumuz anda, Başkan’ımıza bir telefonla ulaşarak, kendisine süreci özetledik. Gayet kısa ve net bir görüşme yaptık. ‘İlerleyelim’ dedi. Ve süreç öyle başladı. Liman Başkanlığımız ve Beykoz Belediyesi’nin de ihale iptaliyle, gemimizi tersanemize çektik ve restorasyon sürecine başladık. Aslında buna restorasyon demeyebiliriz. Neredeyse bir yeni inşa yaptık diyebiliriz” sözleriyle özetledi. Restorasyon sürecini kurdukları danışma kurulunun yönlendirmeleriyle yürüttüklerini belirten Dedetaş, “Burası bir tersane. Biz, gemi yapıyoruz. Gemi inşa ediyoruz. 566 yıldır da bu tersanede, bu işler yapılıyor. Bu yeni bir şey değil. Ama yeni olan şey; sadece bir gemi inşası değil, bir anlayışın da inşasıdır diyebiliriz. Bu anlayış; değerlerimize, kültürümüze ve tarihimize sahip çıkarak, birlikte üretme anlayışı aslında” diye konuştu.

paşabahçe

Törende süreç hakkında konuşan İmamoğlu, “Değerli yol arkadaşım Sinem Hanım’ın dediği gibi, farklı bir anlayışın inşası gibi sürece baktığımızdan ötürü, ‘İstanbul’da denizde ulaşımın payını artırmak, güçlü bir şehir hatları işletmemiz olsun, tarihin derinliklerinden gelen, neredeyse 200 yıla yakın bir yaşama doğru yaklaşan Şehir Hatları ve vapur hikayesinin, burada yine yüzyıllar boyu devam etmesini sağlama noktasında dinamik bir tersanemiz olsun’ diyebileceğimizi, herhalde gidenler düşünmemişti. Haliç Tersanesi devralındığında, 2019 yılı sonunda cirosu, 1 milyon liraydı. Ve 2021 yılında, geçen yıl itibarıyla bunu 132 milyona çıkarttık. Yani burası, bir gemi inşa edemez hale gelmişti. Ama artık kendi deniz taksilerini üreten, birçok kompozit yolcu gemisinden römorköre, kılavuz tekne inşasına kadar, geleceğe dönük fırsatlarını ortaya koyan önemli bir imalat yapan tersaneye döndü. Tabii Şehir Hatları’nın elinde olan ya da Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan teknelerin dışında da sektöre hizmet veren bir tersaneye dönüştü burası” bilgilerini paylaştı.

paşabahçe

İmamoğlu’ndan Dedetaş’a teşekkür
Şehir Hatları tarihinde ilk defa kadın genel müdürün de kendi dönemlerinde görev yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren İmamoğlu, “O da ayrı bir gurur vesilesi. Sinem Dedetaş’a emanet ettik. Tabii o da bizi hep gururlandırdı. Hem kendisine, ekibine ve tersanenin bütün çalışanlarına yürekten teşekkür ediyorum. Bugün Haliç Tersanesi’nin bilgi- birikimi sayesinde, hayatını buraya adamış ustaların ve de yeni nesille beraber, yeni yetiştirdiği yine usta ve çırakların sayesinde Paşabahçe bu kadar güzel yeniden inşa edildi 1,5 yılda. Restorasyon konusunda yine bu süreçler ve çağrılar ortaya konduğunda bizi yalnız bırakmayan Beykoz Belediyesi’ne ve değerli başkanı Murat Aydın’a da buradan teşekkür ediyorum iş birliğinden dolayı. Gemiyi seyir emniyeti ve yolcu güvenliğini temel alarak, orijinal yapısını ve tasarımını da tümden koruyarak sefere çıkacak hale getirdik. Bugün inşallah, o tarihi tadı hep birlikte alacağız” diye konuştu.

paşabahçe

En büyük teşekkür Dedetaş’a
Törende yaptığı konuşmada Fatih Sultan Mehmet’in mirası olan Haliç Tersanesi’nin yaşatılmasının önemine vurgu yapan ve Ekrem İmamoğlu’nu kutlayan Kılıçdaroğlu ayrıca en büyük teşekkürü Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş’a etmek istediğini belirtti ve “Size de teşekkür ederim. Kadınların artık çalışma yaşamında çok daha fazla ve etkin yerlerde olması lazım. Geçen, yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı arkadaşıma dedim ki; ‘Kazandığımız belediyelerde eskiden kaç kadın yönetici vardı, şimdi kaç kadın yönetici var; bunu bir çıkar.” Önemli bir artışımız var. Ama belli bir zaman dilimi içinde bu artışın daha belirgin olarak ortaya çıkacağını düşünüyorum. Hepinize teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

paşabahçe

Konuşmaların ardından İmamoğlu ve Dedetaş, 1952 yılında inşa edilen Paşabahçe Vapuru anısına 1952 adet basılan hatıra pullarından “1 numaralı” olanını Kılıçdaroğlu’na takdim etti. Daha sonra Paşabahçe Vapuru’na binen Kılıçdaroğlu, Kaftancıoğlu, İmamoğlu ve beraberlerindeki heyet, Sunay Akın’ın keyifli anlatımıyla Haliç turu yaptı. Paşabahçe Vapuru ile aynı dönemde hizmete giren, Koç Müzesi’nde demirli olan ve yine Hali Tersanesi’nde yenilenen Fenerbahçe Vapuru da heyet tarafından selamlandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın