İyi Parti’nin ‘Parmak boyası’ teklifi reddedildi

MDN Editör

Yüksek Seçim Kurulu, İYİ Parti’nin seçimlerde parmak boyası kullanılması talebini reddetti.

Seçim güvenliği tartışmaları sürerken ‘Parmak boyası’ uygulamasının yeniden getirilmesi de muhalefet tarafından gündeme taşınmış, İYİ Parti’nin YSK temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, İYİ Parti Seçim İşleri Başkanı Şenol Sunat’ın talimatıyla “seçimlerle parmak boyası” uygulanması talebiyle, YSK’ya başvurmuştu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise katıldığı canlı yayında söz konusu uygulama için “Ben çok istiyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak , seçim kanunlarında yapılacak değişikliklerin Anayasa’nın 67. maddesi uyarınca bir yıl içinde uygulanamayacağından ‘Parmak boyası’ değişikliğinin hayata geçirilmesi mümkün değil.

Konuyla ilgili İYİ Parti YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, “Yüksek Seçim Kurulu, ‘Yasal düzenleme gerektiğinden işlem yapılmasına yer olmadığına’ şeklinde karar verdi” açıklamasını yaptı.

Anayasa’nın 67. maddesinin son fıkrasında “Seçim yasalarında yapılacak değişiklikler, yürürlüğe girdikleri tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanamaz” denilmektedir.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın