Pandeminin Latin Amerika ekonomisine etkileri

MDN İstanbul

Temmuz ayında pandeminin merkez üssü haline gelen Latin Amerika’da can kayıpları 150 bine, vaka sayısı ise 3,5 milyon kişiye ulaştı. Pandeminin yıkıcı etkisini derinden hisseden Latin Amerika’da yaşayan 600 milyondan fazla kişiyi ilgilendiren bir diğer önemli sorun ise şüphesiz ekonomideki kötü gidişat.

Durumun vahameti Birleşmiş Milletler (BM) Latin Amerika ve Karayipler Ekonomi Komisyonu (ECLAC) tarafından istatistiklerle çarpıcı bir şekilde ortaya kondu. Pandeminin bölge ekonomisinde yaratacağı küçülme tahminlerini yüzde 5,3’ten yüzde 9,1’e yükselttiğini açıklayan ECLAC, ekonomik tahribattan en yoğun etkilenecek ülkeleri sırasıyla; Venezuela (yüzde -26), Peru (yüzde -13), Arjantin (yüzde -10,5) ve Brezilya (yüzde -9,2) olarak açıkladı.

ECLAC ayrıca bölge ihracatının yüzde 23 azalacağını, milyonlarca küçük ve orta ölçekli işletmenin kepenk kapatacağını, işsizlik ve yoksullaşma oranlarının ise endişe verici boyutlara ulaşacağını vurgulayarak, uluslararası kurumları Latin Amerika’ya yardım etmeye çağırdı.

ECLAC’ın araştırmalarına göre 330 milyon çalışabilir nüfusa sahip Latin Amerika’da işsizlik oranının bu yıl yüzde 5,4 artarak yüzde 13,5’e yükselmesi öngörülüyor. Rakamlar son derece çarpıcı zira, 2008 krizinde işsizlik oranının yüzde 7,3 olduğu dikkate alındığında, pandeminin neden olduğu krizin boyutları daha iyi anlaşılıyor. Nitekim ECLAC, 2020’de 18 milyon kişinin daha işsiz kalacağını ve 8,5 milyon kişiye istihdam sağlayan 2,7 milyon küçük ve orta işletmenin kepenk kapatacağını ifade ediyor.

Latin Amerika’daki işsiz sayısının 44 milyonu bulması, her sekiz kişiden birinin işsiz kalacağı anlamına geliyor. ECLAC raporlarında Latin Amerika’da aylık gelirleri 143 dolardan az olanlar yoksul, 96 doların altındakiler de aşırı yoksul kabul ediliyor. Bu yıl sonunda bölgedeki yoksul sayısının 55 milyon artarak 231 milyona (yüzde 37,3), aşırı yoksul sayısının ise 91 milyona (yüzde 15,5) ulaşabileceği tahmin ediliyor.

ECLAC, en az 6 ay boyunca bölgedeki yoksullara 143 dolar, aşırı yoksullara ise 210 dolar yardım yapılmasını öneriyor. Komisyon bölge ekonomisinin iki devi olan 210 milyon nüfuslu Brezilya ve 130 milyon nüfuslu Meksika’da küçülmenin yüzde 9’un üzerinde olmasının endişe verici olacağını, esasen bu ülkelerdeki sosyal adalet sorunlarının daha da derinleşeceğinin altını çiziyor.

Uzmanlar BM tarafından sosyal adaletsizliğin en fazla yaşandığı bölge olarak nitelendirilen Latin Amerika’da, pandeminin sosyoekonomik sonuçlarının diğer bölgelere oranla daha yıkıcı olacağını ifade ediyor.

Kısa süre önce ECLAC, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile birlikte pandeminin Latin Amerika’da yarattığı krizin beslenme krizine dönüşmemesi için okullarda ücretsiz yemek verilmesinden, tarım üreticilerine kredi ve teşviklere kadar bir dizi öneri içeren çalışmayı yayımlamıştı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın