Panama’dan dev proje

MDN İstanbul

Panama Kanalı Otoritesi (ACP), devasa bir girişim olan Genişletilmiş Kanal Projesi’nin tamamlanmasının üzerinden henüz 4 sene geçmiş olmasına rağmen yeni bir mega proje için uluslararası mühendislik firmalarından teklif beklediklerini duyurdu.

Kritik bir öncelik olarak nitelendirilen yeni mega proje ile kanalın işleyişini geliştirilmek ve ülkenin içme suyunu güvence altına almak amaçlanıyor.

Su seviyelerinde yetersizlik problemi yaşanan Panama Kanalı’nda yıllardır, yağışlar azaldığında ve su sevileri düştüğünde gemi geçişlerinde sınırlamalara gidiliyor. Ülke nüfusunun yarısı ve kanal için ana su kaynağı olan Gatun ve Alhajuela göllerindeki su seviyeleri yaşanan kuraklık nedeniyle 2019 verilerine göre son 70 yılın en kurak 5 yılını yaşadı. Su seviyesini korumaya yönelik önlemlere rağmen düşüş yaşanması öngörülüyordu ancak, ortaya çıkan sonuçlar benzeri görülmemiş seviyelere ulaştı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından ACP tarafından su seviyelerini düzenlemek amacıyla bölgeye tatlı su deşarjı uygulandı.

Ülke ve Kanal için oldukça önemli bir konu olan su sıkıntısına kalıcı bir çözüm isteyen ACP, kapsamlı bir su yönetim sisteminin tasarımını ve inşasını üstlenecek bir EPC firmasını seçmek adına ön yeterlilik süreci başlattı.

Otorite’nin projeden beklentisi, üstlenici firmanın 50 yıl boyunca hem Kanal hem de civardaki yerleşim alanları için yeterli seviyelerdeki su tedarikinin garanti edilebilmesi olarak açıklandı. ACP, yılsonuna kadar proje ile ilgili en kalifiye firmaların bulunduğu kısa bir liste hazırlamayı amaçlıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın