Panama Kanalı boyutları büyüttü

MDN İstanbul

Panama Kanalı Otoritesi (OCP), neo-panamax gemilerinin geçişlerinde belirlenen uzunluk sınırını uzatma kararı aldı.

OCP tarafından yapılan açıklamada, neo-panamax geçişleri için izin verilen 367,28 metrelik maksimum uzunluğun 3 metreden biraz daha yükseltilerek 370,33 metreye çıakrtıldığını belirtti. Bu da dünya konteyner filosunun yüzde 96,8’inin Panama Kanalı’ndan geçebileceği anlamına geliyor.

Panama Kanalı’ndan geçiş yapabilen gemiler için belirlenen maksimum uzunluğun genişletilmesi, suyolundan geçiş yapabilen daha büyük kapasiteli gemilerin bölgede konuşlandırılması ve inşa edilmesi adına nakliye şirketlerine daha fazla esneklik sağlayacak.

Kanal, 26 Haziran 2016’da açılışı yapılan üçüncü neo-panamax yolunun beş yıllık operasyonunu kutlayacak.

Maksimum uzunluğun artırılması için yapılan duyurudan önce operasyonların güvenliğini doğrulamak adına bir dizi deneme geçişi yapıldı.

Bu doğrultuda, Evergreen’in 369 metre uzunluğundaki Triton konteyner gemisi 2019 yılında Kanal’dan geçerken, aynı boyutlara ve konteyner kargo kapasitesine sahip Talos ve Theseus da deneme amacıyla geçiş gerçekleştirdiler.

Ayrıca ACP neo-panamax geçişleri için suyolu, bölgede izin verilen en yüksek seviye olan 15,24 metreye yükseltildi.

Gatun Gölü’ndeki artan yağış ve başarılı su yönetimi, sınırın Nisan 2021’den bu yana 14,93 metrede tutulmasında oldukça etkili.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın