Özel sektör, savunma sanayisinde yeni yatırımlara hazırlanıyor

MDN İstanbul

Savunma sanayisinde yeni yatırımlara hazırlanan özel sektör, askerî lojistik alanında da görev bekliyor.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, başkentteki savunma sanayisi yatırımları ve 4-5 Ekim’de düzenlenecek Askerî Lojistik ve Destek Zirvesi’ne ilişkin değerlendirmede bulundu.

Savunma sanayisinin Ankara için çok şey ifade ettiğini dile getiren Özdebir, bu alandaki üretimle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarından yüzde 75’inin yerli olarak karşılandığını, bunun yanında havacılık sanayisinin aynı zamanda global üreticilere hizmet verdiğini söyledi.

Özdebir, sektörün Ankara’nın teknoloji seviyesinin artırılmasında da büyük katkısı olduğuna işaret ederek başka sektörlere geçen kişilerin buradaki bilgi ve kültürü de taşıdıklarını belirtti. TUSAŞ’ın F-16 Projesi bittikten sonra işi sona eren mühendis ve teknisyenlerin kurdukları işletmeler ve farklı işletmelerde üstlendikleri sorumluluklarla Ankara’da sanayinin teknolojik seviyesinin artmasında çok kıymetli rol oynadıklarını söyleyen Özdebir, Türk savunma sanayisine liderlik eden ASELSAN, TUSAŞ, ROKETSAN, HAVELSAN gibi firmaların merkezlerinin, üretim üslerinin Ankara’da olmasının bir odak oluşturduğunu dile getirdi.

Savunma sanayisinde Ankara’da yeni yatırımlar göreceğiz”
Özdebir, buna ek olarak Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı ile birlikte ASO’nun katkılarıyla Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulduğunu anımsatarak “Burası çok kısa süre içinde doldu, büyütmekle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Oradaki firmalar da yavaş yavaş inşaatlarını tamamladılar, içlerinde üretime, hatta ihracata başlayan firmalarımız var. Bunlar gerek Millî Muharip Uçak üretiminde, sektörün sivil havacılık da dahil olmak üzere ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli katkılar sağlayacaklar. Orası da ülkemiz açısından çok ciddi bir odak noktası haline geldi. Savunma sanayisinde Ankara’da yeni yatırımlar göreceğiz, çok ciddi talepler de bulunuluyor. Bayağı büyük araziler isteyenler var. Onlar için zaten Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni genişletmeye çalışıyoruz. Onların kendi tercihleri, firmaların isimlerini şu anda veremiyorum. Önümüzdeki yıllar içinde Ankara’da bu sektör daha da büyüyerek devam edecek.” dedi.

Askerî Lojistik ve Destek Zirvesi
ASO olarak aynı zamanda üyeleri olan savunma sanayisi firmalarının ihtiyaçları ve gelişmeleri için eleman yetiştirme ve verimlilik artışına yönelik çalışmalarının sürdüğünü anlatan Özdebir, bu çabaların bir parçası olarak da 2’nci Askerî Lojistik ve Destek Zirvesi’nin gerçekleştirileceğini söyledi.
Özdebir, Türkiye’de daha önce savunma sanayisiyle ilgili alanların özel sektör için bir anlamda tabu olduğunu ifade ederek Savunma Sanayi Başkanlı’ğının kurulmasıyla reel sektörün bu alanda görev alıp Türkiye’yi önemli bir noktaya taşıdığını dile getirdi.

Zirve kapsamında fuar ve sempozyumlar gerçekleştirileceği bilgisini veren Özdebir, etkinlik boyunca Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin lojistik anlamındaki ihtiyaçlarının ele alınacağını kaydetti.

Özdebir, Türk Silahlı Kuvvetlerinin platform ihtiyaçları ve bu platformlarda kullanılan diğer malzemelerin üretildiği alana reel sektörün girdiğine ve dünyada ses getirebilecek ürünler geliştirildiğine de dikkati çekti.

Firmalar büyüyor, kabiliyetler genişliyor
Türkiye’nin teknoloji açığı ve cari açık gibi iki temel sorununu yüksek teknolojili ürünler geliştirip satarak aşabileceğini dile getiren Özdebir, “Silahlı Kuvvetlerimiz de lojistik anlamında tıpkı Savunma Sanayi Başkanlığımızın yaptığı gibi sektörlere açılırsa hem ülkemizin savunması açısından destek kabiliyetlerimizin artmasına hem de satın almak istediğimiz ülkeler bunları vermediklerinde yerlerine yerli çözümler geliştirmesine yönelik çok faydalı olacağına inanıyorum. Bu etkinlik de Türkiye’nin teknoloji tabanının genişlemesi suretiyle ekonomik kalkınmaya, teknoloji açığı ve cari açığın kapatılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Konuya sadece savunma sanayisinin lojistiği olarak da bakmamak lazım. Lojistik hizmetinin ayrı bir sektör olarak ülkede gelişmesi, ticaretin yaygınlaşması açısından da son derece önemli ve kıymetli. Bu anlamda konuya ilgi duyanlara fuara katılmalarını tavsiye ediyorum. Özel sektör olarak savunma sanayisinde daha fazla sorumluluk üstlenmemiz lazım. Platform, mühimmat üretimleriyle ilgili alanlar açıldıkça hem ihracatımız hem teknoloji seviyemiz artıyor, firmalarımız büyüyor, kabiliyetleri genişliyor, ufukları açıklıyor. Çok kıymetli bir şey bu. Bunun aynı şekilde şu ana kadar bize kapalı olan lojistik kısmının da yani silahlarımızın, kara, hava, deniz araçlarının ikmal ve bakımlarının da sivil sektöre açılmasıyla daha maliyet etkin bir sektör doğacağına, herkesin, en önemlisi de ülkemizin bu işten kazançlı çıkacağına inanıyorum.” açıklamasını yaptı.

AA

Bunu Paylaşın