Otonom nakliye 3D sonarla desteklenecek

MDN İstanbul

Belçika’da otonom iç nakliyede kullanılması amacıyla 3D sonar sistemlerini test ediliyor.

Antwerp Üniversitesi (UAntwerp), Antwerp Limanı ile ortaklaşa yürüttüğü bir proje kapsamında, Üniversite’nin Uygulamalı Mühendislik Fakültesi’nin bünyesindeki bir araştırma grubu olan CoSys-Lab’da görevli Prof. Dr. Jan Steckel tarafından zorlu koşullara dayanabilen gelişmiş sensör sistemleri üretiliyor.

Steckel, tamamen otonom seyrüsefer sağlanabilmesi için, geminin çevresinin sürekli izlenmesinin oldukça önemli olduğunu vurgularken, sonar sistemlerinin bu koşullar altındaki işlevselliklerinden dolayı düşük bir maliyetle gemi çevresinin güvenilir bir resmini oluşturabileceklerini belirtiyor.

Bunun için kameraların da kullanabileceğini ancak görüşün zayıf olduğu yerlerde düzgün çalışmasının beklenemeyeceğini belirten Steckel, ‘‘Projemizde yarasaların ekolokasyonu kullanma biçiminden ilham aldık. Ultrasonik sesler yayan yarasalar bu ses dalgalarının çarptığı nesnelerden gelen yankıları algılayarak engellerden kusursuz bir biçimde kaçınabiliyorlar. Bizim sonarlarımızda da bu sistem kullanılarak gerçek zamanlı bilgi görüntülenebilecek,” ifadelerini kulandı.

Proje kapsamında araştırmacılar 32 adet sofistike su geçirmez mikrofona sahip bir 3D sonar sensörü geliştirdiler. Projeye gömülü Gerçek Zamanlı Görüntüleme Sonarı anlamına gelen eRTIS adı verildi.

Aralığın son haftasında Antwerp Limanı’nda test gemisi Tuimelaar’da başarılı bir şekilde test edilen sistem sonrası Liman 2021’de yapılması ve takip projesi olamsı planlanan Akılı Havuz İnovasyon Testi’nde yine Steckel’in 3D Sonar ve gemi takip sistemi olan Lidar’ının kullanılmasını onayladı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın