Orta Doğu’da amonyak dönemi

MDN İstanbul

Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Abu Dhabi Ports, yeşil yakıtlara geçişlerde önemli bir kaynak olacağı öngörülen amonyak yakıt üretim projesine başladıklarını duyurdu.Abu Dhabi Ports’un iştiraki olan KIZAD’a kurulacak olan tesise 4,000 ton yeşil hidrojenden 200,000 ton yeşil amonyak üretilmesi hedeflenen iki aşamalı bir tesis inşa etmek için önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 1 milyar dolar yatırım yapılması planlanıyor. Tesisin projelendirilmesini ise Helios Industrie firması gerçekleştirecek.

İlginizi çekebilir:   Geleceğin Yakıtı: Amonyak

Yeşil yakıt olarak amonyak kullanabilmek için yenilenebilir enerjiden yararlanmak gerekiyor, çünkü elektroliz yoluyla sudan hidrojen oluşturmak ve ardından hidrojeni Haber-Bosch işlemi yoluyla nitrojene sabitleyerek amonyak oluşturmak için elektrik gerekiyor. Helios’un tesisi bu işlem için KIZAD bünyesinde özel 800 MW’lık bir güneş enerjisi santralinden enerji sağlayacak. Projenin birinci aşaması içinse başlangıç kapasitesi 100 MW olarak belirlendi.

Helios, tesis tamamlandığında bölgedeki karbondioksit emisyonlarının yılda 600,000 ton azalacağını öne sürüyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın