OPEC petrol üretiminde kesintiye gidiyor

MDN İstanbul

Çin’in yavaşlayan ekonomisiyle birlikte ülkenin elektrik üretimi, resmi rakamlara göre geçtiğimiz yıla oranla kasım ayı boyunca yüzde 9,6 düşüş gösterdi. İki ay ardı ardına yaşanan bu düşüşler, artık düşüşte rekor seviyeye gelindiğini işaret ediyor. Açıklanan bir başka rakam ise, ham petrol talebinin ay boyunca yüzde 3,5 oranda düştüğünü gösteriyor.

Cezayir Oran’da aralık ayında bir araya gelen 13 OPEC üyesi ülke,  ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi Çin’deki talebin rekor seviyede düşmesini göz önünde bulundurarak pazarın şu an yeterli petrole sahip olduğu ve üretimi kısma konusunda görüş birliğine vardılar. Ayrıca üye olmayan ülkelerden de üretimi kısmaları konusunda destek beklediler. OPEC üyesi olmayan Rusya ve Azerbaycan petrol üretiminin kesilmesine destek verdi. Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, küresel petrol piyasasında mevcut fiyatlar devam ederse Rus petrol firmalarının gelecek yıl üretimlerini 320 bin varil azaltmak zorunda kalacaklarını söyledi. Azerbaycan Enerji Bakanı Natık Aliyev günlük petrol üretimini 300 bin varil azaltabileceklerini açıkladı.

ABD ham petrolünün varil fiyatı 5 Aralık’ta 40,50 dolar ile son 4 yılın en düşük seviyesini gördü. Şu an için ABD ham petrolünün varil fiyatının 45 doların üzerinde olduğu gözleniyor.  ABD ham petrolünün varil fiyatı ocak ayı teslimi 1,66 dolar yükselerek 45,24 dolara, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı şubat ayı teslimi ise 2,01 dolar artarak 48,66 dolara çıktı. OPEC ve Rusya dünya ham petrol üretiminin yüzde 50’sine sahip durumda. Çin toplam enerji ihtiyacının yüzde 21’ini petrol, yüzde 70’ini kömürden elde ediyor. Enerji ihtiyacında diğer kaynaklara yöneltme çalışmaları ise pek başarılı sayılmaz: hidroelektrik santrallar (yüzde 6), doğalgaz (yüzde 3) ve nükleer santrallar (yüzde 1).

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın