Okyanusun ortasında bir cennet: Yeni Zelanda

MDN İstanbul

Dünyada göçmenlerin en çok tercih ettiği ülkeler arasında Kanada ve Avustralya ile birlikte adından en çok söz ettiren ülke Yeni Zelanda. Kişi başına geliri yüksek, işsizlik oranları çok düşük, nüfusu az, eğitim ve yaşam kalitesi yüksek, göçmenlik şartları kolay bir ülke olarak Yeni Zelanda, doğal güzellikleriyle özellikle eğitimli göçmenlere huzur ve refah içinde bir yaşam vadediyor.
Yeni Zelanda’yı ilk gören Avrupalı, Hollandalı denizci Abel Janszoon Tasman’dır (1603-1659). Tasman batı kıyıları boyunca ilerledi, ama karaya çıkmadı. Tasman’ın ardından, 1769’da Kaptan James Cook’un bölgeye gelmesine kadar, hiçbir Avrupalı Yeni Zelanda’ya uğramadı. Cook 1773 ve 1777’de Yeni Zelanda’ya iki kez daha gitti. Bu yolculuklarında iki büyük adanın haritasını çıkararak Maoriler’le alışveriş yaptı. Ayrıca, Yeni Zelanda’nın güneyinde balinalar gördüğünü de yazmıştı. Çok geçmeden Büyük Okyanus’un güneyinde avlanan balina gemileri bölgeye ulaştı. Daha sonra Kuzey Adası’nın kuzeybatı ucunda, Adalar Körfezi’ndeki Kororareka (Russell) beyazların yerleştiği başlıca bölge oldu. Yeni gelenlerin çoğunu kanun kaçakları, kaçak gemi yolcuları ve Yeni Güney Galler’deki ceza kolonisinden kaçan mahkûmlar oluşturuyordu. Kâşifler, balina ve fok avcıları Maoriler’le ticaret yaptılar, ama onların yaşam biçimlerini değiştirmeye çalışmadılar. Hatta bazıları Maori yaşamına alışarak, Yeni Zelanda’da “Pakeha Maorileri” (Avrupalı Maoriler) olarak yaşadılar. Yeni Zelanda’ya gelen ikinci Avrupalı grup, misyonerlerdi. Bunlar, Maoriler’i Hıristiyanlık’a döndürmeye ve onlara Avrupa yaşam biçimini öğretmeye çalıştılar. 1999 yılında dışarıdan göçmen kabul etmeyi kolaylaştırdıktan sonra ülkenin kültürel, sosyal ve ekonomik yapısı hızla değişti. Yeni Zelanda’nın gelişen ekonomisi ve yetişmiş insan gücüne duyduğu ihtiyaç her geçen gün artarak devam etmektedir.

Yeni Zelanda’nın Ekonomisi
Yeni Zelanda 4,3 milyonluk nüfusu, 140 milyar dolarlık GSMH ve 28 bin doları aşan kişi başı milli gelirle dünyanın 61. büyük ekonomisidir. OECD üyesi ülkeler arasında en küçük ekonomiye sahip olan Yeni Zelanda’nın temel dayanağı tarım sektörü olmakla birlikte imalat ve turizm de önemli bir gelir kaynağıdır. Ayrıca, film sanayiinin dünya çapında olduğu kabul edilmektedir. Yeni Zelanda’nın 2009 yılında dış ticaret hacmi 50,4 milyar ABD Doları iken, bu rakam 2010 yılında 60 milyar ABD Doları’na ulaşmıştır.
Ülkenin önemli hidroelektrik ve doğal gaz kaynakları bulunmaktadır. Önde gelen üretim sektörleri; gıda işleme sanayi, ağaç ve kâğıt ürünleri ve maden işletmeciliğidir. Ayrıca, sigorta ve işletmecilik hizmetleri sektörleri de Yeni Zelanda ekonomisine önemli katkıda bulunmaktadır.
1984 yılından bu yana tarım dâhil tüm sektörlere yönelik hükümet teşvikleri kaldırılmış, ithalat rejimi serbestleştirilmiş, gümrük tarifeleri tek taraflı olarak indirilmiş, kur rejimi pazar dengelerine bırakılmış, faiz oranları, ücretler ve fiyatlar üzerindeki devlet kontrolü kaldırılmıştır. Sıkı mali politikalar ve bütçe açığının kapatılmasına yönelik tedbirler sonucunda 1987 yılında yüzde 18’e ulaşan enflasyon oranı, bilahare makul seviyelere indirilebilmiştir. Yeni Zelanda dünyanın en serbest ekonomilerinden biri olarak nitelendirilmektedir. Nitekim, 2011 yılı sonu itibariyle Dünya Bankası’nın en kolay iş yapılabilir ülkeler listesinde Singapur ve Hong Kong’un ardından üçüncü sırada yer almaktadır.
Yeni Zelanda ekonomisi 1989-2004 döneminde yılda ortalama yüzde 3,2 oranında büyümüş ve bu dönemde ülkede yaklaşık 500 bin yeni iş imkânı yaratılabilmiştir. Son 7 yıllık dönemde ise Yeni Zelanda’nın ekonomik performansında düşüş eğilimi görülmektedir. Nitekim, 2004 yılından bu yana kişi başına düşen net milli gelirde artış olmamış, bütçe açığı 16,7 milyar YZ Doları ile GSHM’nın yüzde 8,4’üne ulaşmış, 1994-2004 yılları arasında ortalama yüzde 5,4 olan ihracattaki yıllık artış oranı, büyük ölçüde son beş yıllık dönemdeki yüksek döviz kurlarına bağlı olarak yüzde 1,4 düzeyinde kalmış, işsizlik oranı yüzde 6,8’e yükselmiş, 2010 yılında ülke ekonomisi yüzde 1’in altında büyüme kaydedebilmiştir. Yeni Zelanda GSMH’sı 200 milyar YZ Doları seviyesindedir. Devletin yıllık ortalama harcamalarının tutarı 70 milyar YZ Doları, toplam varlıklarının değeri ise 220 milyar YZ Doları olarak hesaplanmaktadır.

Türkiye ile Ticaret
Yeni Zelanda’ya ihracatımız 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5,70 oranında artarak 67,7 milyon dolar olmuştur. İkili ticarette Türkiye’nin ‘dış ticaret fazlası’ verdiği Yeni Zelanda, 2011 yılı itibariyle en çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında 116. sırada yer almaktadır. Yeni Zelanda’ya yapılan ihracatın, Türkiye’nin toplam ihracatı içerisinde payı ise yüzde 0,05 olarak gerçekleşmiştir. Yeni Zelanda’dan ithalatımız 2011 yılında bir önceki yıla göre yüzde 20,2 oranında artarak 57,7 milyon dolar olmuştur.

-Yüzölçümü: 268.676 km
-Nüfus: 4.280.000
-Başkent: Wellington
-Önemli Şehirler: Wellington, Auckland, Christchurc, Manakau.
-Yeri: Başlıca iki adadan oluşan bir takımada devletidir. Avustralya’nın güneyindedir.
-Dil: İngilizce, Maori dili
-Din: Anglikanlık, Katoliklik
-Para birimi: Zelanda Doları
-GSMH Kişi başı: USD 28.500
-Türkiye uzaklığı: 21.000 km
-Başlıca ürünler: Et, tereyağı, peynir, süttozu ve kazein gibi süt ürünleri, yün, buğday, arpa, mısır, yulaf, meyve ve sebze; doğal gaz, dokuma ve giyim, deri; kereste, odun hamuru ve kâğıt gibi ağaç ürünleri.

Sanayi ürünleri ve hizmetler ihraç potansiyelimiz
Türkiye’nin Yeni Zelanda’ya ihraç potansiyelinin yüksek olduğu başlıca sanayi ürünleri:
-Petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar
-Krom oksitleri ve hidroksitleri
-Kauçuktan yeni dış lastikler
-Yıkama, temizleme, kurutma, doldurma vb. işler için makine, cihaz
-Traktörler
-Toplu halde yolcu taşımaya mahsus motorlu taşıtlar
-Eşya taşımaya
mahsus motorlu taşıtlar

Tarım ve gıda ürünleri ihraç potansiyelimiz
Türkiye’nin Yeni Zelanda’ya ihraç potansiyelinin yüksek olduğu başlıca tarım ve gıda ürünleri:
-Dondurulmuş Sebze
-Kabuksuz Fındık
-Kuru Üzüm
-Dondurulmuş Meyve
-Kuru Kayısı
-Zeytinyağı
-Şekerli Mamuller
-Çikolatalı ürünler ve  Mamuller
-Makarna
-Tatlı Bisküvi ve Gofretler
-Bira

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın