Öğrenciler denizleri korumak için yarıştı

MDN İstanbul

DenizTemiz Derneği/ TURMEPA ve D-Marin işbirliğinde bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilen “STEAM ile Denizleri Koruyorum” projesi tamamlandı. Projeye Muğla’nın 13 ilçesinden katılan 10 öğretmen, aldıkları STEAM eğitimleri sonrasında öğrenciler ile birlikte denizi ve çevreyi koruyan teknoloji odaklı projeler hazırladılar.

TURMEPA eğitmenleri tarafından verilen denizlerin önemi ve küresel iklim değişikliği konulu eğitimler ve ERTEV (Ermetal Teknolojik Eğitimler Vakfı) eğitmenleri uzmanlığında gerçekleştirilen STEAM eğitim atölyeleri sonrasında, danışman öğretmenler yaklaşık 9 ay süresince öğrencileriyle çalışarak 14 proje hayata geçirdiler. Projelerin iyileştirilmesi için yıl boyunca 6 kez danışman öğretmenlerle buluşmalar gerçekleştirilerek projelerin iyileştirmeleri ve eksiklerin tamamlanması sağlandı. Muğla İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen projede öğretmenlerin desteği ile çocukların doğaya yaklaşımlarına ışık tutarak bir bilim insanı gibi düşünmelerine, yeni fikir ve projeler üretmelerine katkı sağlanması amaçlandı.

Eğitimler 750 kişiye ulaştı
Proje süresince eğitim alan danışman öğretmenler, eğitmen eğitimi sonrasında kendilerine verilen eğitim materyallerini kullanarak bölgelerinde 750 kişiye ulaştı. Hazırladıkları afişler, panolar ve farkındalık anketleri ile projenin yaygınlaştırılmasına destek oldular. Atık pil, atık yağ toplama gibi kampanyalar ve kıyı temizliği etkinlikleri ile bölgelerinde farkındalığın artırılmasını sağladılar.

öğrenciler14 proje yarıştı
Proje kapsamında çocuklar teknolojiyi kullanarak denizleri korumaya yönelik 14 farklı proje üretti. STEAM eğitimleri sonrasında, öğretmenleri ile çalışan öğrenciler hayata geçirdikleri projelerini 28 Nisan 2022’de çevrimiçi ortamda jüriye sundu. Konusunda uzman bağımsız jüri üyeleri arasında HP Türkiye Sürdürülebilirlik Yöneticisi Hande Baloğlu Toker, ARUOBA Bilim ve Tekonoloji Derneği Kurucusu ve Başkanı Fahir Aruoba yer aldı. Projeler Sürdürülebilirlik, Bilimsellik, Özgünlük ve Uygulanabilirlik kategorilerinde değerlendirildi. Dereceye giremeyen projeler geliştirilmeye değer bulunarak Mansiyon almaya hak kazandı. Öğrencilerin ürettiği projeler arasında, ROBO SIFIR ATIK Projesi Bilimsellik ve Özgünlük alanlarında birincilik kazanırken, Sürdürülebilirlik alanında “DENİZİN SESİ”, Uygulanabilirlik alanında “MUTSUZ DENİZ” projeleri ikinci oldu. “YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE DOĞAYI KORUYORUM” projesi Uygulanabilirlik ve Sürdürülebilirlik kategorilerinde üçüncü oldu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın