Nusret-2017 Davet Tatbikatı tamamlandı

MDN İstanbul

NATO ve Türkiye’den Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı yüzer ve uçar birliklerin katılımıyla, 24 Kasım-3 Aralık 2017 tarihleri arasında Saros Körfezi’nde gerçekleştirilen, Nusret-2107 Davet Tatbikatı sona erdi. Uluslararası gözlemcilerin de katıldığı tatbikatta, uluslararası müdahale gerektiren, bölgesel krize dayalı bir senaryo hayata geçirildi.

Tatbikatın öncelikli amacı, mayın harbini planlama, icra ve kıymenlendirme konularında eğitim ortamı oluşturmak olarak nitelendi. 12 ülkeden 5 gemi, 2 iyodi timi ve 15 karargah subayı ve gözlemci personelin katıldığı görev aldığı tatbikatta, müttefik ülkelerle mayın harbi unsurlarına karşı iş birliğini geliştirme çalışmaları da yapıldı. Türkiye ise, 6 mayın avlama gemisi, birer komuta-kontrol gemisi, fırkateyn, karakol gemisi, mayın toplama botu, sualtı savunma görev gemisi, sahil güvenlik botu, AUV timi ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan 2 görev uçağı ve 1 C-130 nakliye uçağı ile tatbikatta yer aldı. 

Komuta gemisi TCG Bayraktar
Tatbikat, Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Ahmet Tunç Veysoğlu tarafından sevk ve idare edilecek. Basın bilgilendirme toplantısı yapılan tatbikatın açılış gününde, ASELSAN, ARMERSAN, Bilkent BASTA, HOYTEK, METEKSAN, ROKETSAN, STM, TELEDYNE Marine, THALES, TÜBİTAK ve YALTES gibi savunma sanayi firmaları gözlemci ülke temsilcilerine yönelik olarak kısa tanıtımlar gerçekleştirdi. Nusret-2017 Davet Tatbikatı TCG Bayraktar’ın görev alması açısından ayrı bir öneme sahipti. Daha önce Marmaris Aksaz bölgesinde yapılan, Doğu Akdeniz tatbikatında görev alan gemi, farklı görev fonksiyonlarında kullanılmıştı. Nusret-2017 Davet Tatbikatı’nda mayın harbi konusunda kullanılan gemi, aynı zamanda komuta kontrol gemisi olarak görev yaptı. Tatbikatta mayın dökme işini başarı ile tamamlayan TCG Nusret, sonrasında hazırlanan senaryodaki diğer görevleri hayata geçirdi.

Gözlemciler memnun ayrıldı
Azerbaycan adına tatbikata gözlemci olarak katılan Mahir Quiley, son yıllarda Türkiye ile Azerbaycan arasındaki askeri ilişkinin daha da ileri seviyeye ulaştığını, sadece 2017’de askeri tatbikat için 3 kez Türkiye’ye geldiğini belirtti. Tatbikat haricinde MİLGEM Projesi kapsamında üretilen gemileri de incelemek için geldiğini belirten Quiley, Türkiye’den ASELSAN’la da yoğun şekilde görüştüklerini dile getirdi.
Ürdün adına tatbikata gözlemci olarak katılan, Özel Kuvvetler’de görevli Albay Saleh Alomosh, Türk Donanması’nın her anlamda gelişmiş ve düzenli bir yapıya sahip olduğunu, bu anlamda da dünyanın önde gelen donanmalarından biri olduğunu söyledi. Ürdün ile Türkiye’nin Ürdünlü ve Türk öğrencilerin iletişimde olduklarını dile getiren Albay Saleh Alomosh, Ürdün Kralı’nın da bu durumdan mutluluk duyduğunu ifade etti.
Pakistan adına tatbikatı gözlemleyen Binbaşı Wattoo İkram, tatbikatın özellikle kendisi için önemli bir tecrübe olacağını belirtti. Pakistan’ın Umman’da düzenli olarak gerçekleştirdiği tatbikatlar sırasında, Türk gemilerindeki operasyonlarda bulunma şansı yakaladığını dile getiren Binbaşı Wattoo İkram, aynı şansı Türk Suları’nda yakalamının heyecan verici olduğunu sözlerine ekledi.

Bunu Paylaşın