Nükleer enerjiyle çalışan konteyner gemisi Rus Arktik’te hizmet verecek

MDN İstanbul

Rusya’nın, ülkenin kuzey kutbundaki Arktik denizi bölgesinde hem ticari hem de askeri operasyonlarda kullanacağı 260 metre uzunluğundaki 61,000 dwt’lik dünyanın tek nükleer enerjiyle çalışan konteyner gemisi “Sermorput”un onarımlarına başladığı bildirildi.
Atomflot’ın verdiği bilgilere göre, Ukrayna Kerch şehrindeki Zaliv Tersanesi’nde inşa edilen ve 1988 yılında kullanılmaya başlanan gemi, 26 Aralık 2013’te Murmansk’ın dışında bulunan Roslyakovo’da kuru havuza alındı. 2016 yılında hizmete girene kadar kapsamlı bir onarımdan geçeceği kaydedildi.
Sevmorput gemisinin öncelikle Rusya’nın Arktik Denizi’ndeki hakimiyeti güçlendirerek, Yeni Sibirya Adaları ve Franz Josef Land’deki soğuk savaş dönemi havaalanlarının yeniden açılmasıyla Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak birçok görevi yürüteceği açıklandı. Murmansky Vestnik’in belirttiğine göre muazzam bir kargo kapasitesine sahip nükleer enerjiyle çalışan konteyner gemisinin ticari görevleri arasında kuzey kıyılarına yük taşıma da olacak. Çünkü geminin dev kargo kapasitesinin tek bir seferde, Rusya’nın kuzey kıyısındaki tüm yerleşim yerlerinin bir yıllık ihtiyaçlarını taşıyabilecek nitelikte olduğunu
söylendi.

Bunu Paylaşın