Nükleer enerjili en büyük buzkıran suya indirildi

MDN İstanbul

Rusya, nükleer enerjiyle çalışan dünyanın en büyük buzkıran gemilerinden biri olan Ural’ı suya indirdi. St. Petersburg’da yapılan törenle suya indirilen geminin 2022’ye kadar eksiklerinin tamamlanıp, Rusya’nın nükleer enerji şirketi Rosatom’a devredilmesi planlanıyor.
Baltic Shipyard’da inşa edilen ve dünyanın en büyük ve en güçlü nükleer motorlu buz kırıcılarından biri olacak şekilde tasarlanan Ural dışında, aynı tersanede Arktika (Arctic) ve Sibir (Siberia) adlı aynı özelliklere sahip iki gemi daha inşa aşamasında. Kuzey Buz Denizi’nde faaliyet gösterecek gemi, Avrupa’dan Doğu Asya’ya yeni bir rota açacak.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin nisan ayında yaptığı açıklamada, kutup bölgesindeki trafiği artırmayı hedeflediklerini ve 2035 yılına kadar 9’u nükleer enerjili olmak üzere, toplam 13 buzkıranın Arctic filosunda aktif çalışacağını belirtmişti.
ABD’li Jeolojik Araştırmacılar, Arctic Denizi’nin yaklaşık 412 milyar varil yani dünyanın yüzde 22’lik petrol ve doğalgaz rezervine sahip olduğunu tahmin ediyor.
Bunu Paylaşın