Norveç hedeflerine aykırı davranıyor

MDN İstanbul

Norveç, birçok kesimden gelen tepkilere rağmen mink balinası avlamaktan vazgeçmiyor.

Norveç halkının “tabaklarında balina eti görmek istedikleri” savunularak sürdürülen balina avcılığı, bilim insanları, çevreciler ve hayvan hakları savunucuları tarafından etik dışı bulunuyor ve Kuzey Avrupa ülkesinin çevreyi koruma hedeflerine aykırı olduğu belirtiliyor.

Whale and Dolphin Conservation (WDC) örgütü Politika Yöneticisi Vanessa Williams-Grey, balina avcılığını “çevre katliamı” olarak nitelendirerek yüzlerce mink balinasının katledilmesinin “affedilemez” olduğunu belirtti.

Grey, “Faroe Adaları’nda en yüksek sayıda yunus ve balinanın katledilmesinden birkaç gün sonra Norveçli balina avcılarının, bu sezon son 5 yılın en fazla mink balinasını öldürmesi utanç verici,” değerlendirmesinde bulundu.

WDC, Norveç’in en büyük hayvan hakları örgütü NOAH ve Animal Welfare Institute (AWI) ile ortaklaşa yürüttüğü bir anketin sonuçları da, bu sene öldürülen balina sayısının artmasının, balina endüstrisine kar sağlamayacağını gösterdi. Çalışma ayrıca sık sık balina eti tükettiği söylenen Norveçlilerin oranının 2019’da sadece yüzde 4 olduğunu, bu oranın 2021’de yüzde 2’ye düştüğünü ortaya koydu.

AWI Deniz Hayvanları Program Direktörü Susan Millward da, son 20 yılda pazarlama programlarının Norveç hükümeti tarafından kısmen finanse edilmesine rağmen, anket sonuçlarının hayâl kırıklığı olabileceğini ifade etti.

Tepkilere ve eleştirilere rağmen Norveçli hükümet yetkilileri, balina avını “normal bir şey” olarak nitelendiriyor. Norveç Balıkçılık ve Deniz Ürünleri Bakanı Odd Emil Ingebrigtsen, balina avcılığını doğal kaynakların kullanımıyla ilişkilendirerek balinaların iyi bir besin kaynağı olduğunu savunuyor.

AA

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın