Norveç, Bangladeş’te yeşil dönüşümü destekliyor

MDN İstanbul

Norveç, IMO’nun yürüttüğü bir projenin parçası olarak Bangladeş’te gemi geri dönüşümünü geliştirmek adına yaklaşık 1,5 milyon dolarlık taahhütte bulundu.

Bangladeş’teki finansman, Güvenli ve Çevreye Duyarlı Gemi Geri Dönüşümü (SENSREC) projesinin üçüncü aşaması adına 2015 yılında başlatıldı.

Norveç Hükümeti’nin 24 Temmuz 2020’de imzaladığı taahhüt, Bangladeş’in IMO Hong Kong Sözleşmesi’nde taraf olması konusunda önemli bir adım oldu.

Hong Kong Sözleşmesi, gemilerin güvenli ve çevre dostu bir şekilde geri dönüştürülebilmelerini sağlamak amacıyla gemilerin tasarımını, yapımını, işletmesini ve bakımını kapsayan bir anlaşma. Ayrıca gemilerin güvenlik veya operasyonel verimliliklerinden ödün vermeden bir geri dönüşüm tesisine olan son yolculuklarının nasıl olması gerektiğini de ele alıyor.

Sözleşme gereği, geri dönüşüme gönderilen gemilerin üzerindeki tüm tehlikeli maddelerin listesini içeren bir envanter dosyası taşıması ve geri dönüşüm tersanelerinde ise her bir geminin nasıl geri dönüştürüleceğini belirten bir “Gemi Geri Dönüşüm Planı” bulunması gerekiyor.

8,8 milyondan fazla yıllık brüt tonaj kapasitesiyle gemi geri dönüşüm endüstrisinde hacim bakımından komşusu Hindistan’ın ardından ikinci sırada bulunan Bangladeş’in gemi söküm havuzlarındaki ölümcül kazalara yol açan olumsuz çalışma koşulları uzun zamandır gündemde.

STK gemi söküm Platformu verileri, 2020’nin ikinci çeyreğinde sökülen toplam 98 gemiden Güney Asya plajlarına 60 gemi satıldığını ortaya koyuyor. Nisan ve Haziran 2020 arasında Bangladeş’te 20 gemi sökümü yapılırken ülkedeki tersanelerde en az 3 işçi ağır yaralandı.

Brüt tonajları ile dünyadaki tüm gemi geri dönüşümünün yüzde 98’inden fazlasını kapsayan ilk beş gemi geri dönüşüm ülkeleri olan Bangladeş, Çin, Hindistan, Pakistan ve Türkiye’den sadece Türkiye ve Hindistan Hong Kong sözleşmesine taraf durumda.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın