Norveç arada kaldı

MDN İstanbul

Jonas Gahr Støre

Rusya’nın Ukrayna topraklarına girmesinin ardından açıklamalarda bulunan Norveç Başbakanı Jonas Gahr Støre, yaptırım kararlarını destekleyeceklerini ancak Rusya ile de pragmatik komşuluk ilişkilerini sürdüreceklerini belirtti.

Rusya’nın Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlıklarını tanımasını kınayan ve Ukrayna’nın tamamen işgal edilme riski bulunduğunu belirten Støre, “Rus kuvvetleri Ukrayna’nın bu bölgelerine girdi. Uluslararası hukuka göre burası Ukrayna toprağı ve bu çok ciddi bir eylem,” ifadelerini kullandı.

Gelişmeyi çok ciddi ve uluslararası hukukun önemli bölümlerinin ihlali olarak nitelendiren Støre, Norveç’in Rusya sınırına yakın herhangi bir artan veya olağandışı faaliyet belirtisiyse olmadığını vurguladı. Norveç’in AB yaptırımlarına katılacağını söyleyen Støre, ancak ülke olarak ayrı bir yaptırım uygulamalarının gerekli olmadığını belirtti.

Avrupa’nın güvenliği söz konusu olduğunda müttefikleriyle birlik olmalarının önemli olduğunu ancak Rusya ile de iyi olan komşuluk ilişkilerini sürdürmek istediklerini söyleyen Støre, “Norveç uzun yıllardır Sovyetler Birliği ve Rusya ile komşuluk ilişkilerini pragmatik bir biçimde sürdürmeyi başardı ve bunun böyle devam etmesini istiyoruz,” diye konuştu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın