Nijerya’da Türk gemisine saldırısı

MDN İstanbul

Nijerya açıklarında seyir halindeki Liberya bayraklı Türk konteyner gemisi Mozart’a deniz haydutları tarafından saldırı düzenlendi.

İstanbul merkezli Boden Denizcilik şirketine ait olduğu öğrenilen geminin Nijerya’nın Lagos kentinden Güney Afrika’nın Cape Town kentine seyir halinde olduğu belirtildi. Deniz haydutları, 19 personelden 15 Türk personeli yanlarına rehin alarak gemiyi terk etti. Arbede esnasında Azerbaycan uyruklu 1 personel öldürüldü.

Sosyal medyada paylaşılan ve geminin 4’üncü Kaptanı Furkan Yaren’e ait olduğu belirtilen ses kaydında “Kör bir şekilde seyir yapıyorum. Tüm kabloları sökmüşler, hiçbir şey çalışmıyor, sadece radar çalışıyor. Rota verdiler, verdikleri rotada götürüyorum gemiyi,” dediği duyuluyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Nijerya’nın Lagos kentinin 180 mil açığında Liberya bayraklı Mozart gemisine deniz haydutlarınca düzenlenen saldırıda Azerbaycan uyruklu 1 personelin öldürüldüğünü, 15 Türk personelin de kaçırıldığını açıkladı.

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, “23 Ocak 2021 günü saat 10.36 TSİ’de Nijerya Lagos’a yaklaşık 180 mil açığında Liberya bayraklı Mozart isimli gemiye deniz haydutları saldırmıştır. Gemi personeli güvenli alana kendilerini kilitlemişler. Ancak deniz haydutları 5-6 saat uğraş sonucunda güvenli alan kapısını kırarak toplam 19 personel arasından 15 Türk personeli yanlarına rehin alarak gemiyi terk etmişler. Arbede esnasında Azerbaycan uyruklu bir personel öldürülmüş olup gemi üzerinde 3 kendi personeli ile birlikte Gabon Port-Gentil limanına doğru hareket halindedir. Gemide halihazırda deniz haydutu bulunmamakta olup, söz konusu limana 24 Ocak 2021 tarihi saat 09.00’da ulaşması beklenmektedir” denildi.

Açıklamada Bölgedeki deniz haydutluğuyla ilgilenen yerlere gerekli bilgilendirmelerin yapıldığı kaydedilirken yaşanan saldırıda öldürülen gemi personelinin ise Azerbaycan uyruklu Farman İsmayilov olduğu bildirildi.

Geminin sahibi olan Boden Denizcilik tarafından yapılan açıklamada ise, “Bugün Gine Körfezi’nde silah zoruyla kaçırılan M/V MOZART gemisinin sahibi ve işletmecileri mürettebatlarından bir kişinin öldürüldüğü ve diğerlerinin kaçırıldığını üzülerek teyit ettiler. Şirket yetkilileri mürettebatın ailelerine en içten baş sağlığı dileklerini ve desteklerini açıklarken konu ile ilgili tüm yetkililerle birlikte bu sorunu en kısa sürede ve en güvenli şekilde çözmeye çalıştıklarını bildirdiler. Mürettebatın güvenliği için daha fazla açıklama yapmaktan kaçınılacağı, tüm ekibin güvende olabilmesi için bu konuya hassasiyetle yaklaşılmasının önemli olduğu da ayrıca belirtildi,” ifadeleri kullanıldı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın