Nehir suyu denize 4,5 km açıktan deşarj edilecek

MDN İstanbul

Deniz Deşarj Projesi'nde Türkiye'nin yerli ve milli tünel açma makinesi Lale ile Anadolu kullanıldı.
Ergene Nehri’nin kirlilikten kurtarılması için başlatılan Derin Deniz Deşarj Projesi’nde tünel hattı kazıları bitti. Projede kullanılan tünel sondaj makineleri yerli ve milli imkânlarla üretildi.

Istranca Dağları’ndan doğan 283 kilometre uzunluğundaki Ergene Nehri, Meriç Nehri ile birleşerek Saroz Körfezi’ne dökülüyor.

Ergene Nehri’nin oluşturduğu ve 1,5 milyon insanın yaşadığı Ergene Havzası’nda yoğun bir şekilde tarım yapılıyor ancak evsel ve endüstriyel atıklar, yeraltı kaynaklarının bilinçsiz kullanımı, zirai ilaç atıkları gibi çeşitli nedenlerle nehirde yoğun bir kirlilik yaşanıyor.

Su kalitesi 4’üncü sınıf olan yani çok kirlenmiş, hiçbir amaç için kullanılamaz durumda olan su kaynağı haline gelen nehir için 2011 yılında Ergene Havzası Koruma Eylem Planı başlatıldı. Plan kapsamında Tekirdağ Valiliği koordinesinde Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj AŞ kuruldu. Kâr amacı gütmeyen şirket tarafından proje kapsamında 5 adet ileri atık su arıtma tesisi inşa edilmesi planlandı.

Yapılan derin deşarj sistemi tamamlanıp devreye alındıktan sonra bütün havzayı dolaşıp, sınırı aşan ve nihayetinde denize yüzeyden boşalan sanayi atık suyu tamamen kapalı borular ile bir damla bile toprağa değmeden, arıtma tesislerine taşınacak.

Burada ileri arıtımdan geçirildikten sonra yine tünel ve kara boru marifetiyle yükleme odasına gelecek, yükleme odasından on-line olarak sürekli izlenecek olan arıtılmış su, kıyıdan 4,5 kilometre açıkta denize deşarj edilecek.

Deniz Deşarj Projesi’nde Türkiye’nin yerli ve milli tünel açma makinesi Lale ile Anadolu kullanıldı. E-Berk Makine tarafından üretilen tünel sondaj makineleri ile Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj Projesi Tünel Hattı kazıları 11 Aralık 2020 tarihinde tamamlandı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın