Nebati: Ticari kredi faizleri düşecek

MDN İstanbul

Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. ticari kredi

“Doğal gaz ve elektrik fiyatlarındaki artış destek ihtiyacı hissettirdi”
Bakan Nebati, dar gelirliler için iki yeni destek çalışmalarının tamamlandığını ve yakında açıklanacağını söyledi. ticari kredi

Enerji fiyatlarındaki artışa değinen Bakan, “Doğal gaz ve elektrik fiyatlarının artması destek ihtiyacı hissettirdi. 4 milyon haneye destek veriyoruz. Dünyada en çok hanehalkını doğal gaz konusunda destekleyen ülkelerin başında geliyoruz. Doğal gazda hanelere sağladığımız destek yüzde 82’yi aştı, önümüzdeki dönemde de bunlara yönelik adım atılacak. Konut fiyatlarında ve kirada normalleşme gelmeye başladı. Dar gelirlilere iki yeni destek (İcra, haciz ve konut desteği) için çalışmalar tamamlandı, yakında açıklanacak.” ifadelerini kullandı.

Enflasyonda düşüş aralık ayında
Enflasyonda düşüşün aralık ayında başlayacağını belirten Bakan Nebati, kredi faizlerinin Merkez Bankası faiz oranlarına yakınsayacağını kaydetti.

Nebati, “İlk 7 ayda enflasyonun altında kur artışı var. Enflasyondaki artış hızı düştü. Aralık ayından itibaren baz etkisiyle başlayacak olan aşağı sert yönde gidecek enflasyonla ilgili düşüş trendi, 2023’te devam edecek. Enflasyonla mücadele aynı kararlılıkla sürecek.” açıklamasında bulundu.

“Kredi faizleri MB faizine yakınsayacak”
Ticari kredilere uygulanan faiz sınırı ile faizlerde gerilemenin hedeflendiğini söyleyen Bakan Nebati, “2021’in 20 Aralık’ında Türkiye Ekonomi Modeli açıklandı. Atılan adımların ve en son cuma günü alınan tedbirlerin bir arada düşünülerek yola çıkılması lazım. Merkez Bankası ile ticari kredi faiz oranlarında makas açılmış durumda. Büyük ihtimalle kredi faizlerinin Merkez Bankası faiz oranlarına yakınsayacağı konusunda beklentimiz var.” dedi.

Nebati, Türkiye’nin cari açık nedeniyle bir ödeme krizi yaşamayacağını da sözlerine ekledi.

Bakan ayrıca Tarım Kredi Kooperatif marketlerinin indirim yaptığı kalemlerde, zincir marketlerin de adım atması gerektiğine dikkat çekti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın